Get this Widget

Recomandarea la Ordinea Zilei: Îngerii dispar în ploaie … și revin în soare

0

Nimic nu este întâmplător. Se zice că ”pentru Dumnezeu nu există coincidențe”. Totul este calculat. Când ne naștem, când ne întâlnim, când ne despărțim.

Într-un moment delicat al vieții mele, l-am cunoscut pe Aurelian Silvestru. Un om de o postură nobilă, care emană certitudine și siguranță, pentru el însuși, dar și pentru noi, ceilalți. Un om aflat în echilibru. Aurelian Silvestru este omul care spune despre fatalitate așa: ”Râd de fiecare dată când cineva invocă fatalitatea, ca să-și scuze eșecul. Asumați-vă riscul! Luptați! Fiți responsabili! Fatalitatea e ceea ce rezultă din lipsa acestei atitudini”.

”Îngerii dispar în ploaie” este un volum scris de Aurelian Silvestru, originar din Republica Moldova, o carte care a fost dăruită pentru biblioteca Ordinea Zilei, de la Chișinău.

Autorul ne-a oferit trei cărți. Am fost atrași ca un magnet de titlul uneia dintre acestea. Ce a vrut să spună autorul? Îngerii, chiar dispar în ploaie? Nu credeam. Am deschis cartea și timp de două ore nu am lăsat-o din mână. Am citit ca și cum aș fi inspirat aer proaspăt, adus de vânt, izvorât dintr-o aromă desăvârșită, asemenea mirosului copacilor încă verzi, dintr-o pădure nesfârșită. Și mai mult decât atât, am citit cartea și unor prieteni dragi sufletului meu, familia Eșanu-Baibarac, din nordul Moldovei, unde m-am aflat timp de două zile. Hipnotizați, am pătruns în lumea autorului, trăind cu el cele mai frumoase sentimente și momente de viață, care pe măsură ce trec anii nu se pierd, ci dimpotrivă, se evidențiază mai profund. Este vorba despre cea mai frumoasă perioadă a vieții și anume copilăria.

Prin această carte, Aurelian Silvestru retrăiește anii plini de magie ai copilăriei. O autobiografie colorată, scrisă la sugestia bunului său prieten, scriitorul Iulian Filip. Manuscrisul a pornit cu o propoziție și toate celelalte au urmat simplu, firesc, precum un lănțișor în firul vieții autorului, textele fiind scrise într-o suflare. Cartea este scrisă concentric deoarece începutul și sfârșitul ei au o legătură extraordinară. Rândurile trezesc în noi cele mai profunde sentimente umane, despre care, în ritmul agitat al vieții, uităm că există. Citind cartea, lacrimile meu au curs în voie, ca o ploaie ”mocănească” de toamnă. Viața adulților, văzută prin ochii puri ai unui copil, dezvoltă un sentiment care pătrunde adânc în profunzimea inimii oricărui cititor.

”Literatura e suflet”, spune Aurelian Silvestru, atunci când decide, în final, să scrie cartea, la sugestia unui alt bun prieten, poetul Vasile Romanciuc, un nume de rezonanță al culturii Republicii Moldova. ”Am plonjat în amintirile ce s-au sedimentat de-a lungul anilor în subconștientul meu. M-am întors plin de emoții și impresii. Unul Dumnezeu știe cât adevăr conțin. Poate că sunt doar vise? Poate că însăși viața e un vis pe care îl percepem ca realitate?”, se întreabă, retoric, autorul.

”Îngerii dispar în ploaie” este o compilație de povestiri transmise nouă, cititorilor, prin ochii copilului care își retrăiește intens și profund afectiv, copilăria. Umorul diafan ne duce, uneori, cu gândul la Nică, personajul principal al Amintirilor lui Creangă, dar într-o variantă mai nouă și mai modernă. Și da, pentru acest autor copil, ”îngerii dispar în ploaie”.

Entuziasmul, bucuria, sufletul deschis și încrederea îl ajută să realizeze că da, îngerii există și sunt alături de el în momentele pline de extaz ale vieții. Numai că nu a durat mult această bucurie din profunzimea inimii, deoarece soarta  a decis altceva pentru el. Premiul unic, o călătorie în străinătate, a fost atribuit altcuiva, fără merite, dar cu ”relații”. Acei îngeri jucăuși, pe care sufletul de copil i-a simțit când se bucura de premiul primit, la aflarea veștii că recompensa i-a fost luată a dus la dispariția îngerilor în ploaie. Afară …picuri mici de ploaie căzând agale din cer…topindu-se pe pământul moale. Picăturile de ploaie s-au evaporat, la fel și îngerii. Motiv pentru care copilul concluzionează oftând, la finalul cărții: ”…îngerii dispar în ploaie

După anii copilăriei, urmând firesc anii maturității spirituale, considerăm că ar fi o idee minunată ca autorul să continue seria povestirilor, cu o completare literară și psihologică, alte povestiri fascinante – ”Îngerii revin în soare!”.

”Îngerii dispar în ploaie” a beneficiat de sprijinul Ministerului Culturii de la Chișinău, aprobat în prealabil de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale în Republica Moldova. Ilustrațiile aparțin autorului, înzestrat cu har divin, atât pentru litere (scriere), cât și pentru culori (ilustrare). Scriitor, pictor (nativ), jurnalist, psiholog (doctor în psihologie), manager. Este fondator al prestigioasei școli ”Prometeu” din Chișinău. Ansamblul arhitectural format din clădiri și blocuri de studii, inclusiv casele de locuit pentru profesori, au fost ridicate în baza proiectelor proprii. În curtea interioară a școlii primare se înalță semeț, privind spre înaltul cerului, o Biserică pentru copii, o idee unică.

Îngerii dispar în ploaie, dar revin în soare”, precum viața maestrului Aurelian Silvestru, un creator al unei lumi de basm, proiectată în realitate, pentru generațiile următoare, pe mai departe…

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ion Panfil

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply