Get this Widget

Record pe piața de artă: Colecția Rockefeller s-a vândut pentru 828 milioane dolari

0

Prestigioasa casă Christie’s din New York scrie din nou istorie pe piața artei, reușind să obțină o sumă record, de 828 milioane dolari, pentru colecția pe care miliardarul american David Rockefeller şi soţia sa Peggy au scos-o la licitaţie.

Vânzarea s-a derulat pe parcursul a trei zile în care au fost licitate cele 1.600 de obiecte de artă, mobilier antic şi sculpturi. Ofertele au venit de pe întreg globul pentru obiectele din această colecţie care au inclus picturi semnate de artişti precum Claude Monet, Joan Miro, Paul Gaugin, Diego Rivera, Willem de Kooning şi Edward Hopper.

Inițial, experții au evaluat la 600 de milioane de dolari colecţia moştenitorilor dinastiei miliardarilor americani, fiind de părere că licitația ar putea să doboare recordul mondial stabilit la Paris, în 2009, în urma vânzării capodoperelor acumulate de Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé – colecţia privată a designerului de modă francez şi a partenerului său de viaţă şi de afaceri a fost adjudecată cu 484 de milioane de dolari.“Vânzarea colecţiei Peggy şi David Rockefeller reprezintă un eveniment important pentru piaţa de artă. În timpul vieţii sale, cuplul, cu un gust foarte rafinat, a reunit o colecţie de referinţă, în acelaşi timp impresionistă, modernă şi clasică. Este vorba despre cea mai importantă colecţie privată scoasă la licitaţie. Adunată de-a lungul întregii lor vieţi şi moştenită de generaţiile anterioare, aceasta reflectă pasiunea profundă pentru artă a familiei Rockefeller “, a declarat pentru AFP François De Ricqles, directorul Christie’s France.

David Rockefeller, directorul Chase Manhattan Bank, care a decedat în luna martie 2017 la vârsta de 101 ani, era ultimul nepot al legendarului magnat al petrolului John D Rockefeller, care a decedat în 1937 în vârstă de 97 de ani. Bancherul David Rockefeller şi soţia sa erau renumiţi pentru donaţiile în valoare de sute de milioane de dolari făcute în folosul artei, medicinei şi educaţiei.

Muzeul de artă modernă din New York, Universitatea Harvard şi Universitatea Rockefeller se numără printre instituţiile care ar urma să beneficieze de sumele strânse ca urmare a vânzării colecţiei de artă Rockefeller.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Christie’s

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply