Get this Widget

România este în pragul unei epidemii de gripă

0

România este în pragul unei epidemii de gripă. În acest context, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, recomandă persoanelor care prezintă simptome să se adreseze medicului de familie. De asemenea, este important să nu meargă în colectivitate sau în locuri aglomerate.

Pentru cei care prezintă simptome, primul lucru să meargă la mediul de familie şi, dacă se poate, să nu ieşim din casă în colectivitate, în locuri aglomerate. De asemenea, foarte important este triajul epidemiologic în şcoli, triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli. (…) Important este să nu folosim automedicaţia, să urmăm cu stricteţe recomandările specialiştilor“, a declarat oficialul guvernamental.

“Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei de gripă”

Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei şi dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, adică numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate, putem vorbi despre o epidemie. Avem deja o săptămână epidemică şi avem toate şansele ca joi, când vom prezenta datele INSP, să avem şi a doua săptămână epidemică. De aceea, măsurile pe care împreună cu specialiştii le-am comunicat Direcţiilor de Sănătate Publică şi Ministerului Educaţiei sunt măsuri ca şi în cazul unei epidemii de gripă“, a a atras atenția ministrul.

Până în acest moment, gripa a ucis 20 de persoane. Ministrul Sănătății a menționat că cele 20 de persoane decedate “au avut în comun un singur lucru, nu erau vaccinate. Din cele 20 de persoane decedate – 16 au avut condiţii medicale preexistente“.

Recomandările specialiștilor

Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

În plus, se recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com/ Arhiva OZ
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply