Get this Widget

S-a decis! Angajații din Sănătate renunță la grevă, Guvernul schimbă Legea Salarizării. Ce se întâmplă cu sporurile?

0

Negocierile purtate marți între reprezentanții sindicatelor din Sănătate și Executiv vor duce la modificarea Legii Salarizării și la încetarea protestelor din sistemul sanitar. După o perioadă lungă de timp în care Guvernul a susținut că nu există scăderi de venituri în cazul cadrelor medicale, în al 12-lea ceas, s-a recunoscut faptul că au avut loc diminuări de acest gen.

Astfel că în urma discuțiilor la care au participat prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Daniela Pescaru și reprezentanții sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară s-a decis încheierea unui acord cu următoarele puncte cheie:

1)Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2)Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3)Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4)Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5)Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6)Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7)Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.

Suntem mulţumiţi de ceea ce am reuşit astăzi să punem pe tapet şi de socotelile făcute: unde s-a pierdut, unde putem îndrepta lucrurile şi ce putem să facem în continuare şi am fost de acord să renunţăm la această grevă din 11 mai“, a declarat, marţi, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, la finalul negocierilor de la Guvern.

La rândul său, Viorel Rotilă, negociatorul şef al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, susţine că negocierile de la Guvern “au luat o notă de trecere”, pentru că au fost obţinute şase puncte din cele zece solicitări ale federaţiei.

Am făcut o evaluare punct cu punct a solicitărilor noastre: şase puncte din zece putem considera că au fost obţinute şi negocierile au luat o notă de trecere şi, în mod evident, ele nu vor satisface toate aşteptările tuturor categoriilor de salariaţi. Unele rămase ca nemulţumiri poate se vor rezolva în viitor. Ne concentrăm pe ceea ce am reuşit să salvăm“, a spus Rotilă.

Acesta a precizat că în negocierile de marţi s-a reuşit obţinerea ambelor solicitări pentru care a avut un mandat expres din partea Consiliului de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Mandatul, aşa cum mi-a fost acordat, a vizat două puncte esenţiale. Primul: salvarea de la pierderile de venituri a tuturor categoriilor de salariaţi. Cel de-al doilea, asigurarea unui nivel minim garantat pentru sporurile aferente condiţiilor de muncă. În cadrul negocierilor de astăzi am reuşit să satisfacem ambele solicitări. Suplimentar, merită să subliniem faptul că s-a reuşit o rearanjare a finanţării pentru unităţile sanitare care permit o mai bună corelare a sporurilor privind condiţiile de muncă. Merită să subliniem că există un angajament şi din partea reprezentanţilor Guvernului că legislaţia ce va fi modificată în continuare, ne interesează în special Legea 95, se va face cu efort comun, cu consultarea noastră, iar suplimentar măsurile implementate la nivelul unităţilor sanitare se va face cu consultarea celor două organizaţii sindicale. În acest context, am fost de acord să încheiem conflictul colectiv de muncă şi să renunţăm la declanşarea grevei pentru data de 11 mai“, a adăugat Viorel Rotilă.

De altfel, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a admis faptul că Legea salarizării şi Regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitalele din subordinea diverşilor ordonatori principali de credite.

Ministrul a dat ca exemplu două spitale care au declarat că au avut scăderi salariale faţă de decembrie 2016. Este vorba despre Spitalul Judeţean Arad, care din 1959 de angajaţi 1820 de salariaţi au avut scăderi, şi Spitalul din Focşani, unde din 1366 de salariaţi 1307 au avut scăderi.

În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficienţii de ierarhizare şi nu în sensul de a modifica procentul de 30% aplicat la anvelopa salarială ca şi regulă generală. De la nivelul guvernamental şi de la nivelul MS se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi Regulamentul de sporuri. De asemenea, în urma discuţiilor de astăzi cu sindicatele am convenit ca proiectul noii legi a sănătăţii să cuprindă foarte clar şi indicatori de performanţă care să facă referire inclusiv la cuantumul cheltuielilor de personal, astfel încât să ne asigurăm că toate spitalele vor asigura pentru pacienţi medicamente, materiale sanitare şi tot ce au nevoie“, a spus Pintea.

Până acum cel mai vocal susținător al faptului că Legea Salarizării nu a dus la diminuări de venituri a fost ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. Marți seară, oficialul guvernamental și-a schimbat tonul, anunțând că toți angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări ale veniturilor comparativ cu luna februarie vor primi sume compensatorii, iar în lege va fi introdus un filtru pentru a nu mai putea fi alocate sporuri pe criterii subiective. “Cred că o modificare foarte importantă, dacă nu cea mai importantă, este aceea că se acordă sume compensatorii pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de februarie 2018. Suma compensatorie urmează să acopere integral această diferenţă, deci nu mai putem vorbi în acest moment despre vreo scădere de venituri în sistemul sanitar. În fapt, azi am hotărât să introducem un nou filtru în lege astfel încât să nu mai rămână la arbitrarul managerilor de spitale şi autorităţilor locale să aloce sporuri pe criterii subiective, în unele cazuri încălcându-se foarte grav, atât legea, cât şi Hotărârea de Guvern privind regulamentul de sporuri. Nu a fost în intenţia legiuitorului ca veniturile să scadă în sistemul de sănătate şi ne asigurăm că prin aceste modificări pe care le facem nu mai este posibil să se întâmple acest lucru“, a afirmat ministrul Muncii.

Mai mult, a recunoscut  că s-a constatat că aproape 7.000 de persoane au avut diminuări de venituri, dar nu și-a asumat vina, aruncând pisica în curtea managerilor de spitale sau în cea a autorităților locale. “Este o discuţie foarte lungă şi vine în urma unei discuţii cu managerii. După această discuţie cu managerii, am avut şi foarte multe raportări de la toate spitalele şi am constatat că erau aproximativ 7.000 de persoane care au avut scăderi de venituri, din care mai mult de jumătate erau în doar două spitale. Asta ca să înţelegem cât de subiectiv s-au aplicat această lege şi regulamentul de sporuri. Aş vrea să subliniez că se fac modificări pe Legea salarizării, dar aceste modificări vor viza strict modul de acordare a sporurilor. Nu vom umbla la grila de coeficienţi sau alte prevederi ale legii, cu excepţia directorului de îngrijiri, unde ne vom întoarce la forma iniţială a legii, din iulie 2017, practic abrogând un articol care s-a aprobat în Parlamentul României. Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzii efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30% prevăzut pentru sporuri ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite şi, în acest sens, credem că se vor rezolva foarte multe probleme. În primul rând, nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici. Această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite şi prin aceasta nu le vor mai fi limitate celelalte sporuri la care au dreptul. În al doilea rând, se creează un spaţiu important în anvelopa plafonului de 30% pentru celelalte sporuri acordate în sistemul de sănătate“, a explicat Olguţa Vasilescu.

Ministrul muncii a menționat că Executivul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, ca de exemplu cele de psihiatrie, tuberculoză, dar şi pentru anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permită în condiţii bine justificate o suplimentare a sporurilor, determinată de specificul acestor activităţi, iar aprobarea acestei situaţii se va face prin Hotărâre de Guvern, cu motive foarte bine fundamentate.

Sunt deja mai multe revendicări ce au fost rezolvate până la această dată. De exemplu, s-a cerut ca moaşele să fie asimilate activităţii desfăşurate de asistente pentru a beneficia de o creştere accelerată a salariilor până în anul 2022, dar această revendicare era deja rezolvată, din punctul nostru de vedere, prin asimilarea funcţiei de asistentă şi moaşă sau soră, conform Legii 95/2006 şi, în acest sens, au fost făcute deja precizări de către Ministerul Sănătăţii, dar, din păcate, în 20% din spitale nu s-au aplicat. Apoi, avem pragul minim în regulamentul de sporuri. A fost una dintre revendicări să se asigure acest prag minim care s-a negociat prin regulamentul de sporuri. Nu am umblat şi nu intenţionăm să modificăm acest prag minim. Deci, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare în această privinţă. În ceea ce priveşte negocierea contractului colectiv, o altă revendicare, deja a fost rezolvată, ieri (luni – n. r.) la Ministerul Sănătăţii având deja loc prima negociere în acest sens“, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Autor: Ștefania Enache
Foto/video: Federația Sanitas/Guvernul României
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply