Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Salarii mai mari în funcție de volumul de muncă. Noua lege a sănătăţii va stabili criterii de evaluare pentru angajații din sistemul medical

0

Noua lege a sănătăţii va stabili criterii de evaluare pentru angajații din sistemul medical. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că prin acest sistem se dorește răsplătirea pe măsură a celor care muncesc foarte mult.

Oficialul guvernamental crede că, în perioada următoare, mulţi medici vor veni dinspre sistemul privat către cel public, astfel încât să nu mai fie nevoie să lucreze în mai multe locuri.
“Eu sunt convinsă că vor renunţa mulţi la privat, pentru că munceau şi la privat ca să îşi completeze veniturile. Era normal să lucreze şi lucrau foarte mulţi. Mulţi sunt epuizaţi. Încearcă să aibă un trai decent lucrând în două-trei-patru-cinci părţi. Salariul le va permite să aibă un singur job. Vor avea şi ei o viaţă, pentru că marea majoritate care lucrează şi în public şi în privat nu mai aveau viaţă personală”, a punctat Pintea.

Guvernul a anunțat că, începând cu luna martie,se vor aplica o serie de majorări salariale în sistemul sanitary. Sorina Pitea a declarat că unele creșteri ajung până la 172% şi vin după o lungă perioadă în care cadrele medicale nu au fost plătite corespunzător. “Este adevărat, începând de astăzi salariile personalului medical, respectiv medici, asistente medicale au creşteri până la 172%. Eu spun că sunt binemeritate, pentru că vin după o lungă perioadă în care aceşti oameni au fost plătiţi sub valoarea lor. E o creştere binemeritată, pentru că trebuie să-i stimulăm într-un fel. Ei fac o muncă pe care ne-o dorim de calitate, dar în acelaşi timp, aceşti oameni, unii dintre ei, aveau şi grija zilei de mâine. Deci eu spun că este o reparaţie morală şi poate nu este întâmplător 1 martie, este un mărţişor salarial. E o primăvară pentru această profesie, din punctul meu de vedere”, a spus ministrul Sănătăţii. Aceasta a dat asigurări că banii necesari majorărilor există în buget şi că nu trebuie să existe temeri legate de faptul că aceste salarii nu se vor acorda, în condiţiile în care unii medici chiar şi acum încă nu au încredere că această problemă a salarizării s-a rezolvat.

“Într-adevăr, aceste creşteri ar putea părea spectaculoase, dar nu sunt, pentru că sunt adevărata valoare a muncii lor”, a subliniat Sorina Pintea, ea adăugând că, împreună cu sporurile, salariul net al unui medic specialist poate ajunge aproape de 4.000 de euro. Totodată, ministrul a arătat că şi medicii rezidenţi şi primari vor primi creşteri substanţiale raportat la nivelul de până acum.

Referitor la problema banilor primiţi de medici de la pacienţi, ministrul Sănătăţii consideră că majorările din domeniu vor duce la eliminarea “atenţiilor” faţă de care nici medicii nu se simţeau confortabil.

“Nimănui nu-i place să stea cu mâna întinsă sau să aştepte, pentru că fiecare când o face se simte umilit şi sunt convinsă că medicii care primeau câte o atenţie la sfârşitul actului medical, aici nu vorbim de condiţionări, nu se simţeau foarte confortabil. Acum nu vor mai fi nevoiţi să o facă. (…) Românul adună bani să meargă la medic. De foarte multe ori medicul nu ia. Eu sper că lucrurile acestea se vor regla şi va fi un efect al majorării salariilor”, a mai spus oficialul.

Autor: Sofia Filip
Foto:Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply