Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Sănătatea a intrat în vizorul infractorilor online. Grupare APT spionează organizațiile farmaceutice

0

Grupare APT spionează organizațiile farmaceutice, experții Kaspersky Lab identificând o serie de dovezi care arată o tendință îngrijorătoare: din ce în ce mai mulți atacatori cibernetici avansați își îndreaptă atenția către industria de sănătate.

De exemplu, Programul malware PlugX a fost detectat în organizații farmaceutice din Vietnam, unde urmărea să fure formule de medicamente și informații de business. Programul malware PlugX este un cunoscut instrument de acces de la distanță (RAT). Răspândit de obicei prin spear-phishing, a fost detectat anterior în atacuri direcționate împotriva unor organizații militare, guvernamentale și politice. Acest RAT a fost folosit de mai multe grupuri vorbitoare de limbă chineză, printre care Deep Panda, NetTraveler sau Winnti. În 2013, s-a descoperit că ultimul dintre acestea – responsabil pentru atacarea companiilor din industria de jocuri online – folosea PlugX din mai 2012. Foarte interesant, Winnti a participat și la atacuri împotriva companiilor farmaceutice, cu scopul de a fura certificate digitale de la producătorii de echipamente medicale și software.

PlugX RAT le permite atacatorilor să realizeze mai multe acțiuni rău intenționate pe un sistem, fără permisiunea utilizatorului, inclusiv copierea și modificarea fișierelor, înregistrarea tastelor apăsate de utilizator, furtul de parole și realizarea de capturi de ecran cu activitatea acestuia. PlugX, la fel ca alte instrumente RAT, este folosit de infractorii cibernetici pentru a fura discret informații sensibile sau din care se pot face bani.

Utilizarea RAT în atacuri împotriva organizațiilor farmaceutice arată că grupurile APT avansate manifestă un interes tot mai mare pentru sectorul de sănătate.

Produsele Kaspersky Lab detectează și blochează programul malware PlugX.

„În organizațiile medicale, informațiile private și confidențiale migrează de pe hârtie în format digital. Având în vedere că securitatea infrastructurii rețelei în acest domeniu este uneori neglijată, vânătoarea de către APT-uri a informațiilor despre dezvoltarea medicamentelor și a echipamentelor ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Detecțiile de malware în organizațiile farmaceutice demonstrează că mai avem încă o bătălie de dus – și de câștigat – cu infractorii cibernetici”, spune Yury Namestnikov, security researcher la Kaspersky Lab.

Pentru a rămâne protejate, experții Kaspersky Lab le recomandă companiilor să ia următoarele măsuri:

  • Să îndepărteze toate nodurile care procesează informații medicale din zona publică și să asigure portalurile web publice;
  • Să actualizeze automat programele instalate, folosind sisteme de management al patch-urilor pe toate nodurile, inclusiv pe servere;
  • Să facă o segmentare a rețelei și să nu conecteze echipamentele scumpe la principalul LAN al organizației;
  • Să folosească o soluție de securitate corporate testată, împreună cu tehnologii împotriva atacurilor direcționate și informații despre amenințări, cum este soluția Kaspersky Threat Management and Defense. Acestea pot să detecteze și atacurile direcționate, prin analiza anomaliilor din rețea, și le dau echipelor de securitate cibernetică vizibilitate totală asupra rețelei. De asemenea, permit automatizarea reacției imediate în cazul unui incident.
Autor Mihai Colț
Foto Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply