Get this Widget

Sărăcia merge mână în mână cu poluarea

0

Experții Agenției Europene de Mediu (AEM) avertizează că populațiile sărace din Europa sunt cele mai expuse poluării fonice și poluării aerului.

Sărăcia merge mână în mână cu poluarea. O spune chiar Hans Bruyninckx, directorul general AEM. “La modul general, cu cât eşti mai sărac în Europa, cu atât sunt mai mari riscurile să trăieşti într-o zonă cu o proastă calitate a aerului”, a explicat specialistul AEM, cu ocazia prezentării unui raport pe această temă.

Este pentru prima dată, în cei 25 de ani de funcționare, când AEM iese public cu un astfel de raport care prezintă o “analiză exploratorie” a relaţiei între inegalităţile socio-economice şi inegalităţile de mediu, din care extrage drept concluzie necesitatea unor politici coordonate.

Riscuri majore în România

Experții atrag atenția că persoanele indicate ca fiind vulnerabile ( copii, bătrâni) și care fac parte din grupuri în care domină sărăcia sunt cele mai expuse poluării. Sănătatea acestor oameni este grav afectată de puluarea aerului sau de poluarea fonică, dar și de temperaturile extreme (ger sau caniculă).

În raport se menționează că riscurile cele mai mari sunt în Europa de Est, în țări precum Polonia, Ungaria, România sau Bulgaria, dar și în sudul Europei, în Italia, Spania, Portugalia, Grecia.

În aceste regiuni se înregistrează rate ale şomajului mai ridicate, dar și rate de şcolarizare mai mici decât media europeană. Astfel, populațiile acestor state sunt mai expuse la poluarea cu particule fine (praf, fum, funingine, polen ş.a.) şi cu ozon.

Mai mult, populațiile acestor țări au o medie de vârstă mai ridicată, fapt ce se traduce printr-o vulnerabilitate crescută la efectele poluării, dar și a fenomenelor meteo.

Experții AEM cred că vulnerabilitatea acestor locuitori “poate reduce capacităţile individuale de a răspunde la caniculă şi, prin urmare, poate avea rezultate negative în privinţa sănătăţii”.

Om bogat, om sărac

Specialiștii AEM consideră că politicile de mediu ale Uniunii Europene ar trebui să aibă în vedere că în zonele urbane, unde nivelul de trai este mai ridicat, există și comunităţile cele mai sărace care tind să fie expuse la niveluri locale mai ridicate de poluare. Ei amintesc aici poluarea cu dioxid de azot, emis de motoarele diesel.

Politicile UE nu pretind în mod explicit acţiuni specifice din partea statelor membre pentru a reduce inegalităţile în ce priveşte expunerea şi vulnerabilitatea”, punctează specialiștii în raportul AEM.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply