Get this Widget

Schimbări importante în domeniul achizițiilor publice

0

O ordonanță de urgență vine cu schimbări importante în domeniul achizițiilor publice. Astfe, firmele cu datorii la stat de până la 10.000 lei vor putea participa la licitaţii pentru achiziţii publice.

Au fost situaţii când companii, mai ales cele româneşti, din motive de restanţe sau obligaţii fiscale neonorate faţă de stat nu puteau să participe la licitaţii. Am ridicat plafonul pentru a permite şi acelor companii cu astfel de obligaţii fiscale neonorate să poată participa la achiziţii publice“, a explicat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Pentru procedurile cu valori sub pragurile din directivele europene se va folosi criteriul “cel mai scăzut preţ”.

Pentru achiziţia de produse şi servicii de peste 648.288 lei şi lucrări de peste 24.977 milioane lei se vor folosi criteriile cel mai bun raport calitate preţ şi cel mai bun raport calitate cost. Sub aceste plafoane se poate merge şi pe preţul cel mai scăzut“, a explicat Teodorovici.

O altă modificare vizează dreptul autorităţii contractante de a putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziţie, în situaţii de urgenţă precum calamităţi naturale.

Sunt situaţii care necesită o abordare rapidă. Au fost foarte multe situaţii cauzate de calamităţi naturale. Sunt proiecte de infrastructură care trebuie remediate imediat pentru a asigura accesul populaţiei dintr-o anumită zonă sau pentru a evita izolarea populaţiei. Situaţii de inundaţii, zăpezi etc. Se aduce contractorul, se derulează lucrarea respectivă şi în paralel se derulează procedura de atribuire a contractului. Practica este solicitată de mulţi ani de unităţile administrativ teritoariale“, a mai spus şeful de la Finanţe.

Pe de altă parte, se va elimina comunicarea rezultatelor parţiale pentru a se reduce astfel numărul contestaţiilor care pot bloca începerea derulării contractului şi pentru a scurta timpul pentru atribuirea contractului de achiziţie.

De asemenea, pentru descurajarea contestaţiilor nejustificate, autorităţile vor introduce o cauţiune de 2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de 880.000 lei pentru depunerea contestaţiilor la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). De asemenea, va fi aplicată o taxă pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel, în cuantum valoric de 2% din valoarea estimată a contractului, pentru valori până în 100 de milioane de lei, şi de două milioane de lei plus 1% din ce depăşeşte 100 de milioane de lei.

Oficialul guvernamental susține că este o practică europeană. iar în alte ţări valoarea acestor taxe este mult mai descurajantă.

Totodată, ministrul Finanţelor a vorbit şi despre simplificarea procedurilor prin reducerea, la maximum 4, a numărului de etape de evaluare a ofertelor. De asemenea, va fi eliminată garanţia de bună execuţie prin poliţe de asigurare, păstrându-se, însă, poliţa pentru garanţia de participare. Pentru autorităţi cu bugete de investiţii sub 125 milioane lei se va elimina Strategia Anuală de Achiziţii.

Eugen Teodorovici a mai anunțat că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate va fi operaţional de la data de 1 iulie şi va fi creat la nivelul Ministrului Finanţelor Publice prin comasarea cu o altă structură existentă la nivelul Ministerului Sănătăţii. “La nivelul Ministerului de Finanţe, prin comasarea cu o altă structură care astăzi este prezentă în structura Ministerului Sănătăţii, se va crea o structură care va aplica centralizat partea de achiziţii publice. Cu alte cuvinte, la nivel central, ofertele sau nevoia de anumite produse, bunuri şi numai şi chiar şi lucrări atunci când este acest lucru cerut de către o structură centrală se va realiza la nivelul acestei entităţi nou înfiinţate care va fi operaţională de la data de 1 iulie. Deci, în luna iulie 2018, ea va trebui să fie operaţională ca să poată deja să înceapă să opereze astfel de achiziţii centralizate. Cu alte cuvinte, centralizăm cererea şi se face o singură procedură de achiziţii publice pentru a optimiza cheltuielile, pentru a elimina diferenţele de preţ, nejustificate“, a spus Teodorovici.

Acesta susţine că în România sunt foarte multe astfel de exemple, când acelaşi produs are diferite preţuri la nivelul structurilor centrale. Teodorovici a dat şi câteva exemple de produse propuse a fi achiziţionate în acest fel: medicamente, carburanţi, tehnică de calcul, automobile, becuri, produse de curăţenie, birotică.

Autor: Ioana Galeș
Foto/video:Ministerul Finanțelor Publice
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply