Get this Widget

Schimbările climatice afectează sănătatea oamenilor. A crescut incidența bolilor cardiovasculare şi renale

0

Schimbările cliematice afectează sănătatea oamenilor, boli asociate cu valurile de căldură fiind tot mai întâlnite în rândul populației vulnerabile. Cele mai expuse sunt persoanele în vârstă, dar și locuitorii din orașe sau pacienţii deja slăbiţi de alte boli.

Raportul “Numărătoare inversă pentru sănătate şi modificări climatice” arată că Europa este mai vulnerabilă decât Africa şi Asia de Sud-Est, întrucât deţine un număr mai mare de persoane în vârstă care trăiesc în oraşe, unde efectele valurilor de căldură pot fi deosebit de devastatoare.

Sănătatea mondială în secolele viitoare va depinde de natura şi dimensiunea reacţiilor pe care le vom avea faţă de schimbările climatice“, a subliniat unul dintre autorii cercetării, Hilary Graham, profesoară la Universitatea York din Marea Britanie.

Raportul a măsurat 41 de indicatori-cheie ce vizează sănătatea și schimbările climatice. În document se arată că în 2017, peste 157 de milioane de persoane vulnerabile cu vârste de peste 65 de ani au fost expuse pe plan mondial la valuri de căldură, cu 18 milioane mai mult decât în 2016.

Experții sunt de părere că din cauza creşterii temperaturilor, provocată de schimbările climatice, populaţiile vulnerabile sunt expuse la insolaţii, fapt care sporeşte riscul de a dezvolta maladii cardiovasculare şi renale. Aceste populaţii vulnerabile sunt “persoane de peste 65 de ani, locuitorii din oraşe şi pacienţii deja diagnosticaţi cu maladii cardiovasculare, diabet şi maladii respiratorii cronice“, se arată în raport.

Mai mult, specialiștii atrag atenția că fenomenul ameninţă nu doar sănătatea mondială, ci şi economiile naţionale. “În 2017, 153 de miliarde de ore de muncă au fost pierdute din cauza expunerii la valuri de căldură, cu 62 de miliarde mai mult decât în anul 2000″, în special în India, în Asia de Sud-Est, în Africa subsahariană şi în America de Sud“, indică raportul. Aproximativ 80% din orele de muncă pierdute au fost înregistrate în sectorul agriculturii (122 miliarde), 17,5% în sectorul industriei (27 miliarde) şi 2,5% în sectorul serviciilor (4 miliarde).

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply