Get this Widget

Școala Primară Prometeu din Chișinău, locul în care învățământul românesc a prins rădăcini

0

Școala Primară Prometeu din Chișinău este locul în care învățământul românesc a prins rădăcini. În clădirile impunătoare în care generații și generații de copii au descoperit multe dintre lecțiile vieții, se face EDUCAȚIE la un standard cu adevărat înalt. Elevii de la Prometeu vin cu drag la școală și asta datorită unor dascăli minunați, coordonați, cu finețe, de bagheta magică a doamnei Larisa Silvestru. 

În curtea interioară, odată cu primul sunet de clopoțel, vocile cristaline ale copiilor inundă tot spațiul rezervat jocului în aer liber. Imediat ce clopoțelul sună a doua oară, copiii își văd liniștiți de drumul lor spre locurile rezervate din băncile de studiu. Liniștea se așterne peste tot teritoriul școlii. Aceasta este atmosfera în care copiii clasei zero, cei care au pășit pentru prima dată pragul școlii, au primit ”botezul” învățământului primar, cel care pune bazele noului om de mâine.

Fundamentul la Școala Prometeu este unul solid, părinții copiilor din primul an de studiu, al clasei doamnei învățătoare Elena Maniuc, cu care ”Ordinea Zilei” a stat de vorbă, fiind deosebit de mulțumiți de rezultatele obținute, teoretic și practic, pe parcursul întregului an școlar.

Ce au învățat copiii la Prometeu?

Au învățat bunele maniere, cunosc istorioare biblice de mare semnificație, citesc cu repeziciune, fiind cronometrați printr-o joacă firească pentru ei, fac calcule matematice și rezolvă probleme de logică, uneori grele chiar și pentru adulți. Ei știu multe cântece în limba engleză și au învățat să deseneze, cu profesori specializați inclusiv din punct de vedere psihologic, pentru lucrul cu copii.

Și au învățat esențialul, respectiv disciplina școlară.

Părinții au opțiunea, în Republica Moldova, de a permite copiilor să urmeze clasa zero la grădiniță, unde se numește și ”clasa pregătitoare”. Diferența majoră între cele două tipuri de pregătire o constituie ideea de așezare a copiilor în bănci, în fața lor aflându-se învățătorul specializat exclusiv în învățământul primar și tabla, unde rând pe rând vor învăța să răspundă la lecții și copii. Diferența este majoră și esențială, ea fiind cea decisivă în formarea copiilor, care, rând pe rând, vor învăța încă 12 ani de acum înainte.

Prin ce se distinge această școală?

Siguranță. Metodă de învățământ abordată psihologic, concepută exact așa, printr-un management exclusiv, al cărui creator și autor este inegalabilul Aurelian Silvestru, vizionarul care mai întâi a visat și apoi a creat.

Aici rezultatele sunt mai mult decât vizibile. Oricine vine în Republica Moldova și intră în curtea Școlilor Prometeu va rămâne fascinat, indiferent dacă este adult sau copil. Iar dacă este adult, va simți exact ceea ce am simțit și noi când am ajuns aici pentru prima dată și anume că rămânem copii o viață întreagă, ceea ce este, desigur, minunat.

 Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ordinea zilei

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply