Get this Widget

Scurta istorie a vieții mele, cartea care ni-l dezvăluite pe Stephen W. Hawking

0

Stephen W. Hawking este fascinant, motiv pentru care am ales să facem referire în articolul de astăzi și la această scurtă istorie a vieții lui. Scurta autobiografie trece în revistă toate etapele importante ale vieții, axându-se mai multe pe momentele fericite decât pe lacrimi și durere. 

Ca să ajungem la Stephen W. Hawking, trebuie să citim mai întâi despre descoperirile lui Jules Verne și Einstein. Coincidență sau nu, am ales această carte deși nu știam că Stephen W. Hawking s-a născut în luna ianuarie a anului 1942, exact în ziua când se împlineau trei sute de ani de la moartea lui Galileo Galilei. După ce a făcut studiile la Oxford și un doctorat susținut la Cambridge, Hawking devine titularul Catedrei de matematică de la Cambridge, catedră în fruntea căreia s-a aflat, cu trei secole în urmă înaintea lui și Isaac Newton. Împreună cu colegul său Roger Penrose a elaborat teoria găurilor negre și a demonstrat că spațiul și timpul trebuie să fi avut un început în momentul producerii Big-Bang-ului.

În pofida bolii care l-a țintuit în scaunul cu rotile, Stephen W. Hawking și-a continuat studiile, precum și cercetările, a trăit o frumoasă poveste de dragoste, s-a căsătorit de două ori și are trei copii. A trăit o copilărie și o adolescență frumoasă. Din rândurile cărții reiese că a avut o viață obișnuită, marcată de dorința aproape obsesivă de a afla, de a ști, de a cunoaște ce există în limita, dar și dincolo de limita noastră umană și terestră.

Stephen W. Hawking, în aproape toate cărțile sale, inclusiv în aceasta despre care vorbim astăzi, face neapărat referire și la fizica cuantică. A demonstrat științific că fizica cuantică există, inițial, printr-un eseu și ulterior, printr-o carte științifică, despre care Hawking spune că nu este accesibilă omului simplu având în conținut complicate formule matematice. ”Un anume pol al spațiului-timp poate afecta evenimente din alte puncte. Aș dori să atrag atenția publicului larg să nu încerce să consulte această lucrare. Este extrem de tehnică”, subliniază însuși autorul. 

Călător în timp și spațiu

Pasionat de călătoria în timp, pe care a analizat-o științific, Hawking a călătorit foarte mult în planul terestru. El a vizitat multe țări, mai multe decât un om simplu, obișnuit, fără probleme medicale. A vizitat Rusia de mai multe ori, cu scopul nobil de a cunoaște oamenii de știință ruși, a căror valoare este incontestabilă. S-a simțit foarte bine în Japonia și China, inclusiv în Antarctica. S-a întâlnit cu președinții Coreei de Sud, Chinei, Indiei, Irlandei, Statului Chile și Statelor Unite. Alături de fiica sa, Lucy, a avut onoarea de a se întâlni cu regina Elisabeta II a Marii Britanii. A fost la Roma și a vizitat Vaticanul. 

O viață fără limite

El însuși spune că viața lui terestră a fost ”fără limite”: ”Când aveam 21 de ani și am contractat ALS, mi s-a părut foarte nedrept. De ce să mi se întâmple asta tocmai mie? Mă gândeam că viața mi s-a sfârșit și că n-o să mai apuc să-mi fructific potențialul pe care simțeam că îl am. Dar acum, după 50 de ani, pot să spun cu seninătate că sunt mulțumit de viața mea. Am fost căsătorit de două ori și am trei copii reușiți și împliniți. Am avut succes în cariera mea de om de știință: cred că majoritatea fizicienilor teoreticieni sunt de acord că predicția mea privind emisia cuantică din găurile negre este corectă, deși asta nu mi-a adus Premiul Nobel, fiind foarte greu de verificat așa ceva pe cale experimentală”.

Invaliditatea nu a fost o piedică serioasă pentru activitatea științifică după cum el singur recunoaște. În unele privințe, spune. Stephen W. Hawking, invaliditatea a fost chiar un avantaj: ”n-a trebuit să țin prelegeri sau să predau studenților și nici n-am fost nevoit să pierd timp prin diverse comitete obositoare și plicticoase. Am putut să mă dedic exclusiv cercetării”.

Caracterizat printr-un umor fin

Cum se vede Stephen W. Hawking, aflăm din aceste rânduri: ”pentru colegii sunt un fizician ca oricare altul, dar pentru publicul larg sunt cel mai cunoscut om de știință din lume, cu excepția lui Einstein. Nu mă pot deghiza cu o perucă și o pereche de ochelari negri – scaunul cu rotile mă dă în vileag”.

Stephen W. Hawking credea, cu sinceritate, că avantajele sunt mult mai multe decât dezavantajele: ”lumea se bucură sincer când mă vede”.

Găurile negre și Big Bang-ul nu au lipsit din această carte biografică, scrisă cu maximă seriozitate, dar și cu un umor fin, sensibil, demn de un om excepțional în adevăratul sens al cuvântului. 

Epilog

Stephen W. Hawking a fost și rămâne pentru totdeauna în inimile oamenilor. Și-a îndeplinit misiunea pe Pământ și a lăsat o poartă deschisă posterității. Din acest motiv, ”Scurta istorie a vieții mele”, scrisă de însuși autorul ei, Stephen W. Hawking, este desemnată azi ca fiind cartea de la Ordinea Zilei.

Editată de Humanitas, această carte, precum și cartea ”Marele Plan” și ”Scurta istorie a timpului”, încă mai pot fi găsite pe rafturile librăriilor bucureștene sau din țară. Nu trebuie neapărat să fim oameni de știință pentru a citi, analiza și a ne contura propria opinie despre viață. Iar concluzia noastră despre viață, fără a-l citi și studia pe Stephen W. Hawking, ar fi incompletă. 

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Stephen Hawking Facebook/ Ion Panfil
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply