Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Se întâmplă în Timișoara: Primul centru de fertilizare in vitro din România nu mai poate funcționa

1

Orașul Timișoara a avut primul centru de fertilizare in vitro din România, care funcționa în cadrul Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Bega. Aici, sub conducerea acad. prof. dr. Ioan Munteanu, foarte multe familii au beneficiat de servicii medicale, peste 500 de copii venind pe lume prin metoda fertilizării in vitro.

În urma unui control derulat, în 2009, de Autoritatea Naţională de Transplant Bucureşti, s-a decis suspendarea activității centrului pe motiv că nu erau îndeplinite anumite norme europene de funcţionare. Marea problemă era lipsa filtrelor de purificare şi ozonificare a aerului. Într-o țără civilizată, un astfel de impediment era înlăturat rapid, fiind alocate urgent fonduri pentru achiziționarea filtrelor respective. Dar în România nu a fost posibil, pe motiv că în 2009 economia era în plină criză financiară, deci nu existau fondurile necesare soluționării acestui neajuns. De atunci s-au scurs aproape zece ani și problema tot nu a fost rezolvată.

Astăzi, proiectul este suspendat pe motiv că nu are un spațiu adecvat derulării activității. De exemplu, în maternitatea Bega a Spitalului Judeţean Timişoara, centrul nu are cum să funcționeze din cauza faptului că imobilul instituției nu este conform cerinţelor europene. “Fertilizarea in vitro are un proiect în această clădire, dar din cauza construcţiei, a condiţiilor şi normelor actuale care nu respectă condiţiile, nu poate obţine autorizaţie de reluare a acestei activităţi. Noua maternitate care se va construi în campusul spitalului judeţean este prevăzută să aibă un centru ultramodern, după norme europene, astfel încât ulterior să fie acreditată ca centru de fertilizare in vitro. Este o prioritate absolută pe care datorită normelor europene nu o putem îndeplini în această clădire, dar va fi realizată“, a explicat managerul spitalului, dr. Marius Craina.

Până când se va construi noua maternitate, părinții din partea vestică a țării sunt nevoiți să meargă la clinici de fertilizare in vitro din alte mari orașe ale României, iar un proiect prin care prof. dr. Ion Munteanu a scris istorie în medicina din țara noastră a fost tras pe linie moartă. Cazul de la Timișoara este doar unul dintre multele, prea multele exemple, în care munca unor profesioniști desăvârșiți este călcată în picioare de un sistem birocratic în care se găsesc foarte greu bani pentru Sănătate.

Părintele fertilizării in vitro

Centrul din Timișoara a fost înființat în 1996 la inițiativa prof. dr. Ion Munteanu, cunoscut drept părintele fertilizării in vitro din România. A fost prima instituție de acest tip din țara noastră. Proiectul a fost implementat cu ajutorul Crucii Roşii Rhein Neckard Heidelberg.

Primul născut al centrului a fost Daniel Ioan. El a venit pe lume pe 6 februarie 1996. Acad. prof. dr. Ion Munteanu nu doar că a mijlocit nașterea lui, ajutând un cuplu să devină părinți atunci când își pierduseră orice speranță, ci i-a devenit și părinte spiritual, fiind nașul său de botez.

Prof. dr. Ion Munteanu s-a născut în data de 23 iunie 1938, în comuna Igriş, judeţul Timiş. În 1961 a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Timişoara, cu media 10 (zece). În 1972 a obținut titlul de doctor în medicină cu teza „Uterul cicatriceal după cezariană, cercetări clinice, radiologice şi experimentale“. În 1985 a devenit expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) pentru demografie în Grecia, Bulgaria şi Portugalia.  Începând cu 1990, a format generații întregi de studenți ai Universității de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara. A publicat numeroase lucrări ştiinţifice dintre care lucrările „Uterul cicatriceal” şi „Tratat de obsterică şi ginecologie“ au luat premii ale Academiei Române. Din 2004, este membru al Academiei Române.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Facebook.com/Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.