Get this Widget

Se pregătesc disponibilizări în învățământul preuniversitar?

0

Sindicaliștii susțin că Ministerul Educației Naționale MEN) vrea să taie peste o mie de posturi din învățământul preuniversitar. Astfel, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” condamnă intenția Ministerului Educației Naționale de a diminua substanțial numărul de posturi de la nivelul inspectoratelor școlare în anul școlar 2018-2019 față de cel din anul școlar 2017-2018, singurul argument fiind cel al realizării de economii la bugetul de stat.

La ora actuală, Ministerul Educației Naționale pregătește un ordin prin care vor fi tăiate peste o mie de posturi din învățământul preuniversitar. Acest lucru va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat, existente la nivelul unităților de învățământ. Riscăm, de exemplu, ca școlile să rămână fără personal de pază și întreținere, în condițiile în care sunt multe unități de învățământ unde paza este asigurată din banii dați de părinți. Mai grav este că tăierile de posturi vor afecta și procesul didactic, deoarece sunt vizate inclusiv posturi didactice. În plus, riscăm ca orele care se atribuiau până acum la plata cu ora la personalul didactic calificat să fie predate de necalificați sau să ne confruntăm cu imposibilitatea plății sumelor cuvenite cadrelor didactice pentru activitatea prestată în regim de plata cu ora. Este grav că s-a ajuns în această situație în care, în loc să se majoreze costul standard per elev/preșcolar, MEN preferă să taie și mai mult din cheltuieli, în condițiile în care foarte multe unități de învățământ nu au alocate la ora actuală fonduri pentru plata salariilor în trimestrul IV. Când toată lumea cere la unison creșterea calității actului educațional, MEN vine și ia măsuri care conduc la scăderea acesteia,”  a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „SPIRU HARET“.

Liderul profesorilor atrage atenția că, potrivit dispozițiilor în vigoare, nu poate lua o asemenea decizie fără consultarea partenerilor de dialog social. Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” solicită Ministerului Educației Naționale să se abțină de la orice măsură de diminuare a numărului de posturi, care este nu doar nejustificată, inoportună și în contradicție cu interesul învățământului și cu necesitatea asigurării unui act educațional de calitate, dar și ilegală.

FSE „SPIRU HARET“ avertizează pe această cale MEN că orice act administrativ cu caracter normativ care va veni să diminueze numărul de posturi va fi contestat în justiție.

În replică, reprezentanții MEN au emis un comunicat de presă în care susțin că instituția “NU are în intenție „tăierea” sau „diminuarea” numărului de personal angajat, astfel că nu este în pericol niciun post”.

MEN mai precizează că, în acest moment sunt propuse spre aprobare 286.726 de posturi pentru personalul didactic de predare titular, personalul didactic calificat cu contract de muncă pe perioadă determinată, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic etc.

Dintre acestea, la ora actuală, peste 30.000 de posturi sunt vacante și pot fi ocupate în regim de plata cu ora. Situația finală a acestora va putea fi stabilită după încheierea angajărilor în sistem, proces aflat în desfășurare.

Subliniem că la nivelul învățământului preuniversitar este nevoie în continuare de personal calificat. Mai mult, Ministerul Educației Naționale dorește să asigure toți angajații din învățământul preuniversitar de stat că, în buget, există fondurile necesare pentru plata salariilor, până la sfârșitul anului”, se mai arată în comunicatul MEN.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply