Get this Widget

Se rescrie istoria omenirii. Când a migrat Homo sapiens din Africa?

0

Istoria omenirii se rescrie cu fiecare nouă descoperire făcută de cercetători. Analizele mai multor unelte străvechi din piatră, descoperite recent în India, sugerează că Homo sapiens ar fi migrat din Africa mult mai devreme decât se credea.

Un studiu bazat pe examinarea a 7.200 de artefacte din piatră, colectate din situl arheologic Attirampakkam, aflat la circa 60 de kilometri de Chennai, capitala statului Tamil Nadu din sud-estul Indiei, schimbă o serie de date cunoscute până acum.

Experții care fac cercetările au ajuns la concluzia că uneltele descoperite au fost realizate în urmă cu 385.000 – 172.000, iar acest fapt dovedeşte un debut mai timpuriu al Paleoliticului de mijloc în India, fază despre care se credea că ar fi început în urmă cu aproximativ 125.000 de ani.

Oamenii de știință sunt de părere că noua descoperire ar putea duce la reexaminarea migraţiei timpurii a oamenilor în afara Africii.

Datele existente până acum sugerează că cele Homo sapiens a apărut în Africa în urmă cu cel puţin 300.000 de ani. Ulterior, strămoşii noştri au părăsit această zonă şi au colonizat alte regiuni de pe glob, însă părerile cercetătorilor cu privire la momentul şi modul în care acest lucru s-a petrecut sunt împărţite.

De asemenea, experţii nu ştiu cu certitudine dacă migraţia a avut loc sub forma unei dispersii într-un singur val sau în mai multe. Însă, majoritatea oamenilor de ştiinţă este de părere că au existat mai multe episoade de dispersie în afara Africii, doar unele dintre acestea fiind încununate de succes.

Într-o peşteră din Israel a fost descoperită recent o mandibulă fosilizată care sugerează că strămoşii noştri au părăsit Africa încă de acum circa 180.000 de ani. Această reuşită arheologică raportată săptămâna trecută a dat înapoi ceasul istoriei omului cu cel puţin 50.000 de ani. Anterior, antropologii credeau că omul modern a evoluat în Africa în urmă cu circa 160.000-200.000 de ani şi a început să migreze în afara acestui continent acum aproximativ 100.000 de ani.

Descoperirea făcută în India vine însă cu alte date noi și sugerează că migraţia ar fi putut avea loc mai devreme de această dată. Astfel, că istoria omenirii se rescrie de la un moment la altul.

Autor:Isabela Nicolescu

Citește și Istoria omenirii se rescrie. Au fost descoperite noi dovezi legate de evoluția Homo sapiens

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply