Get this Widget

Se schimbă iar Legea învățământului.Ministrul Andronescu vrea Bacalaureat diferențiat

0

Revenirea Ecaterinei Andronescu la șefia Ministerului Educației Naționale nu putea rămâne fără efecte asupra legislației care guvernează acest domeniu. Cum era de așteptat, ministrul Andronescu a adus în discuție posibilele schimbări pe care dorește să le facă, indicând, printre altele, bacalaureatul diferenţiat. Oficialul a dorit să menționeze că este vorba despre o opinie personală. Trebuie reamintit însă că, în 2012, atunci când ocupa aceeași poziție, Andronescu a vrut schimbarea legii astfel încât elevii de liceu să poată opta pentru bacalaureatul naţional sau bacalaureatul profesional.

La ieşire, eu cred că trebuie să rămână opţiunea absolventului de liceului în a susţine un bacalaureat naţional care să-i permită accesul într-o universitate şi o altă rută cu un bacalaureat tehnologic sau profesional care să nu permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces de profesionalizare duală“, a punctat, marţi, ministrul Educaţiei.

În fața acestui anunț, a apărut întrebarea dacă o astfel de schimbare va apărea în noua legislație din domeniul educației. “Eu sunt o singură persoană, sunt foarte deschisă şi cu un comportament democratic în abordări. Este un punct de vedere pe care eu îl exprim dar sigur că ascult toate celelalte puncte de vedere“, a replicat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a amintit faptul că în dezbaterea legată de învăţământul dual ar trebui să se țină cont de mai multe aspecte. “În primul, rând, din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred că în egală măsură este un obiectiv pentru societate, toată şcoala profesională trebuie să devină duală, de aceea am cerut spriijinul mediului de business, mediului economic de care avem nevoie pentru activitatea de practică. În al doilea rând, liceul tehnologic trebuie să-l restructurăm şi să-l gândim ca un liceu care profesionalizează, un liceu dual, cu două posibilităţi de ieşire, sunt doar ideile personale, o să le discutăm cu cei care au alte idei”, a declarat ministrul.

De altfel șefa de la Educație a confirmat informația transmisă de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care a spus că Legea Educației va fi modificată în prima jumătate a anului viitor.

Facem în aşa fel încât să o terminăm la data la care este planificată. Cei care se pricep trebuie să lucreze la această lege, să constituim grupuri de lucru şi în aceste grupuri de lucru, cu experienţa ministerului şi a celor care sunt determinaţi să vină în întâmpinarea realizării unei legi moderne, la toţi trebuie să facem apel. Eu cred că viitoarea lege a învăţământului trebuie să genereze o viziune de evoluţie a sistemului de învăţământ. Ce vrem noi de la cei şcoliţi? Vrem să le dezvoltăm personalitatea? Da. Atunci, trebuie să ne uităm în programele şcolare în aşa fel încât acest lucru să se întâmple. De ce pun accent pe acest lucru? Pentru că niciunul dintre cei şcoliţi acum nu cred că o să aibă, în perioada activă a vieţii fiecăruia dintre ei, un singur job şi atunci trebuie ca această personalitate să se poată adapta la schimbările din viaţă. Să nu le ia ca pe nişte şocuri cărora nu pot să le facă faţă. Eu cred că şcoala trebuie să dea celui şcolit acele achiziţii culturale care să-l facă să înţeleagă lumea în care trăieşte în aşa fel el să se simtă parte din această lume. În al treilea, cred că şcoala trebuie să dea acele achiziţii de cunoaştere ca să poată şi el apoi să-şi ducă viaţa activă aşa cum se cuvinte“, a declarat Ecaterina Andronescu.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Ecaterina Andronescu Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply