Get this Widget

Se schimbă metodologia pentru elaborarea manualelor

0

După scandalurile din ultimii ani legate de modul de elaborare a manualelor școlare, este anunțată o nouă modificare majoră în acest domeniu.

Astfel, se schimbă metodologia pentru elaborarea manualelor, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, anunțând că nu va mai exista manual unic. Mai mult, oficialul guvernamental susține că noua metodologie pentru elaborarea manualelor accentul cade pe calitate şi apoi pe preţ.

E deja pe site-ul Ministerului Educaţiei noua metodologie pentru elaborarea manualelor în acest an. Se renunţă la ideea de manual unic. (…) În metodologie accentul l-am pus pe calitatea manualului, pe criteriile care vizează calitatea şi care ţin de conţinutul ştiinţific corect, de adaptarea la programă, respectarea programei, adaptarea la vârsta copilului. Pe toate aceste criterii de calitate un manual poate aduna 100 de puncte, intră în a fi selectat dacă obţine cel puţin 95 de puncte. Nu va mai fi un manual unic şi vor fi editurile care vor veni cu manuale. Vor fi făcute evaluări separate pe calitate şi apoi ne uităm la preţ. Primul considerent este cel legat de calitate, pentru că până la urmă calitatea manualului contează foarte mult pe masa elevului şi a profesorului. Manualul rămâne una dintre cele mai importante resurse educaţionale“, a declarat ministrul Educaţiei.

Noua metodologie are incluse termene clare pentru elaborarea manualelor, dorindu-se evitarea unor posibile întârzieri. De asemenea, autori de manuale pot fi şi profesori din învăţământul universitar.

Am mai făcut un lucru în această metodologie, care a lipsit anul trecut, şi anume, autorii de manuale pot să fie şi profesori din învăţământul universitar, pot să fie şi în parteneriat cu profesorii din învăţământul preuniversitar. (…) Vom încerca să folosim Editura Didactică pentru manualele cu care editurile nu vin la licitaţie – este vorba despre manualele pentru minorităţi, sunt puţine la număr“, a explicat ministrul.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Pixabay.com

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply