Get this Widget

Seceta macină mare parte din Europa

0

Seceta macină mare parte din Europa, țări precum Franţa, Spania, Germania, ţările baltice sau Polonia fiind afectate de acest fenomen care a început să se producă din ce în ce mai des pe continentul nostru.

În Franța, de exemplu, lipsa precipitaţiilor a fost acută în ultimul an în mai multe regiuni din est şi centru, potrivit serviciilor meteorologice. Situaţia a fost agravată de temperaturile ridicate din luna iunie, în special într-o regiune extinsă din nord-est, precum şi pe coasta mediteraneeană.

În Munţii Vosgi (est), un număr din ce în ce mai mare de brazi se usucă, doborâţi de căldură şi de seceta din 2018, urmată de deficitul de apă din sol de la începutul acestei veri. Verdele pădurii capătă nuanţe ruginii din cauza acelor uscate de conifere.

Pentru a face față acestui fenomen extrem, în 61 de departamente din cele 96 ale Franţei Metropolitane au fost instituite, marți,  restricţii de apă.

Fără să atingă deficitele din Franţa, în Spania au căzut cu 25% mai puţine precipitaţii în comparaţie cu media înregistrată în perioada 1981-2010. Anul acesta este al treilea cel mai secetos din secolul al XXI-lea.

În Germania, sunt afectate în principal regiunile din nord din cauza lipsei precipitaţiilor suficiente. Pe două fluvii, Elba şi Oder (est), sunt în vigoare restricţii în ceea ce priveşte circulaţia ambarcaţiunilor întrucât nivelul apelor nu este suficient de înalt.

Chiar dacă aprovizionarea cu apă potabilă nu este problematică, autorităţile au îndemnat locuitorii să folosească resursele cu moderaţie.

Și în Polonia, autorităţile estimează că ariditatea riscă să afecteze culturile de cereale în 14 dintre cele 16 regiuni, în timp ce la Praga, Academia de ştiinţe a subliniat că seceta ar putea atinge un nivel ”excepţional sau extrem în 80%” din teritoriul ceh.

Capriciile meteorologice de acest fel nu sunt însă o noutate. Agenţia europeană pentru mediu preciza încă din 2009 că ”din 1980, episoadele de secetă în Europa au crescut ca număr şi intensitate”, iar costurile estimate se ridică la ”100 de miliarde de euro în decursul ultimilor 30 de ani”.

În 2003, o treime din teritoriul Uniunii Europene – mai mult de 100 de milioane de persoane – a fost afectat de una dintre cele mai severe secete de pe continent.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply