Get this Widget

Semnal de alarmă: TBC-ul face ravagii în lumea întreagă

0

TBC-ul (tuberculoza) face ravagii în întreaga lume, statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) indicând faptul că în jur de 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit în 2017. Experții atrag atenția că epidemia este departe de a fi eradicată.

Informațiile OMS mai indică faptul că tuberculoza este una dintre primele zece cauze de deces la nivel global şi a provocat moartea a circa 1,6 milioane de persoane anul trecut. OMS a înregistrat oficial 6,4 milioane de cazuri de TBC, dar estimează că, din cauza subraportării şi al subdiagnosticării, numărul acestora este de 10 milioane.

Cazurile de tuberculoză au fost raportate în toate ţările şi la toate grupele de vârstă, însă opt ţări totalizează două treimi dintre cazuri: India, China, Indonezia, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh şi Africa de Sud.

Ţările cu venituri mari au avut o rată mai mică de incidenţă a bolii, iar în Americi şi în Europa a fost raportat un procent de doar 6% din totalul cazurilor.

Rata de mortalitate a TBC-ului scade cu circa 3% pe an, iar cea mai bună estimare pentru reducerea acesteia, în intervalul 2000-2017, este de 42%.

Pentru majoritatea ţărilor, sfârşitul epidemiei de TBC, o problemă majoră de sănătate publică, este mai degrabă o aspiraţie, decât o realitate“, se mai spune în raportul OMS.

Experții atrag atenția că un sfert din populaţia lumii este infectată cu bacteria care provoacă TBC, însă doar un mic procent dintre cei infectaţi va dezvolta tuberculoză.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply