Get this Widget

Sorina Pintea vrea să schimbe regulamentul de implementare a gărzilor. Ce se întâmplă cu salariile din Sănătate?

0

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, și-a propus să schimbe regulamentul de implementare a gărzilor, pe motiv că unele spitale au cheltuieli prea mari cu acest tip de servicii. O modificare importantă vizează și salariile din Sănătate, acolo unde ar putea interveni plata în funcție de performanță.

Ministrul Pintea propune ca în situaţiile în care se prezintă puţini pacienţi în anumite unități sanitare, să se organizeze un serviciu de gardă la domiciliu, ”care este mai puţin costisitor”.

Unele spitale au cheltuieli cu gărzile foarte mari, pentru că nu eficientizează acest proces. În sensul că acolo unde ai puţine prezentări la o linie de gardă pe o anumită secţie medicală sau chirurgicală poţi să organizezi un serviciu de gardă la domiciliu, care este mai puţin costisitor, atâta vreme cât ne plângem de procentul cheltuielilor de personal. Pe de altă parte, numărul liniilor de gardă dintr-un spital, de asemenea, poate fi restructurat în funcţie de adresabilitate şi numărul de pacienţi“, a arătat Pintea.

Oficialul guvernamental a dat și un exemplu, amintind de spitalele mici care au gărzi de chirurgie, dar nu şi de terapie intensivă.

Sunt de exemplu spitalele mici, care au organizate gărzi de chirurgie, dar nu au gărzi pe terapie intensivă. Cum poţi să faci operaţie dacă nu ai medic de terapie intensivă, de exemplu? Şi atunci, categoric, organizezi o gardă la domiciliu. Dacă vine o urgenţă şi este de competenţa spitalului care are urgenţa respectivă, medicul poate fi chemat de acasă, la fel ca şi anestezistul. (…) Ţine de managementul fiecărui spital. Dar am observat că sunt foarte multe lucruri pe care managerii nu le fac – nu aş putea să vă spun de ce. Pentru că le e frică de ce spun medicii… (…) Pot să înţeleg absolut orice, dar nu pot să înţeleg risipa. Şi atunci, la fel ca şi regulamentul de organizare şi funcţionare, regulamentul acesta de implementare a gărzilor va trebui să suporte nişte discuţii şi modificări“, a precizat Pintea.

Noi criterii pentru salarizarea cadrelor medicale

Nu doar gărzile sunt în vizorul Ministerului Sănătății. Sorina Pintea ia în calcul posibilitatea ca majorarea salariilor cadrelor medicale să se facă în funcţie de performanţă.

Fiecare dintre manageri putea să îşi cuprindă în regulamentul de organizare şi funcţionare indicatori de performanţă, după care să facă plata personalului. Nu au făcut-o – şi pot să înţeleg de ce. Chiar pot să înţeleg, pentru că vorbesc şi din experienţa de fost manager de spital. De aceea va face Ministerul Sănătăţii acea propunere de modificare de ROF-ului pentru toate spitalele, cu obligativitatea de aplicare. Pe de altă parte, domnule deputat, aveţi dreptate. Dar scopul legii salarizării în ceea ce priveşte zona de sănătate este de a se asigura că şi spitalele mici vor fi populate. Până la urmă şi în zonele orăşeneşti, municipale locuiesc oameni, sunt pacienţi care trebuie trataţi. Deci, nu terminăm facultatea de medicină să ne angajăm doar în spitale clinice sau în spitale judeţene de urgenţă şi atunci trebuia să îi stimulăm într-un fel pe cei care doreau să meargă în acele zone“, a spus Pintea.

Totodată, Pintea a apreciat că de la la 1 iulie ar trebui acordată finanţarea în funcţie de indicele de utilizare realizat de fiecare spital.

Din punctul meu de vedere, de la 1 iulie va trebui să acordăm partea de finanţare pe indicele de utilizare realizat de fiecare spital, astfel încât să fiţi nevoiţi să faceţi ceea ce spun de aproape un an de zile: să vă flexibilizaţi structura“, a precizat ministrul Sănătății.

Autor: Sofia Filip
Foto: Ministerul Sănătății Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply