Get this Widget

Specialiști în drept spațial. Rusia își pregătește avocații care să-i reprezinte interesele pe…Lună

0

Rusia privește în perpectivă, prin urmare nu vrea să fie prinsă pe picior greșit de celelalte puteri ale planetei și le cere universităților să pregătească specialiști în drept spațial.

Agenţia spaţială Roscosmos şi Academia Rusă de Ştiinţe (ACR) vor să dispună de serviciile unor avocați bine pregătiți care să le reprezinte interesele pe… Lună.

Și nu e nicio glumă. Cele două instituții rusești i-au în calcul foarte serios posibilitatea unor dispute teritoriale pe Lună, prin urmare cred că este necesară instruirea unor experţi juridici în drept spaţial.

Plan de asistență juridică

Există chiar și un document oficial referitor la acest subiect, document dat publicităţii de RIA Novosti.

Considerăm esenţială dezvoltarea unui plan de asistenţă juridică pentru apărarea intereselor Rusiei în potenţiale dispute teritoriale şi însărcinarea universităţilor cu pregătirea numărului necesar de specialişti în dreptul spaţiului”, se menționează în documentul amintit.

Actul în cauză a fost întocmit în noiembrie 2018 în cadrul unei reuniuni comune a Roscosmos şi ACR dedicată Programului Naţional de Cercetare şi Cucerire a Lunii.

Necesitatea instruirii unor experţi juridici în drept spaţial a fost justificată prin faptul că, în ultimii ani, unele companii ale altor state îşi revendică teritorii şi resurse selenare. “Comercianţi americani şi din alte state au încercat şi încearcă să vândă loturi pe Lună. Pentru acest lucru trebuie să existe un răspuns din punct de vedere juridic”, a atras atenția Ghennadi Raihunov, fost director al Institutului de Tehnologii Spaţiale.

Raihunov a făcut referire la problema extracţiei mineralelor de pe Lună. El a invocat necesitatea de a reacţiona înainte de revendicarea unor astfel de operaţiuni. Prin urmare, consideră că există o mulţime de aspecte nereglementate.

Peste o sută de state ale lumii a ratificat Tratatul asupra spaţiului cosmic. În document se punctează foarte clar că Luna nu poate face obiectul unei proprietăţi naţionale ca urmare a unor revendicări de suveranitate prin intermediul utilizării sau al ocupării sau prin oricare alt mijloc.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply