Get this Widget

Sporurile din Sănătate îngheață la nivelul anului 2018

0

Începutul de an a fost marcat de temerile angajaților din sistemul de sănătate din România în legătură cu veniturile lor, existând foarte multe zvonuri referitoare la o posibilă reducere a acestora. Adoptarea la finalul anului trecut a Ordonanței 114 a venit să întărească toate aceste zvonuri, în contextul în care actul normativ prevede, printre altele, îngheţarea sporurilor la nivelul decembrie 2018.

Sporurile din Sănătate îngheață la nivelul anului 2018, iar acest lucru face ca tariful orar pentru gărzi să se calculează la nivelul salariului de bază din ianuarie 2018. “Gărzile şi sporurile care se aplică la salariile de bază şi sporurile de condiţii rămân îngheţate la nivelul 2018, dar salariaţii cărora le rămân îngheţate sporurile beneficiază de majorările aferente legii salarizării. Ordonanţa 114 prevede îngheţarea sporurilor la nivelul decembrie 2018. (…)Este vorba de egalizarea unor venituri, pentru că toată lumea s-a plâns că în sănătate sunt discrepanţe foarte mari. Noi spunem că încet, încet vom ajunge la echilibrarea acestor venituri“, a anunțat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății poartă o serie de negocieri cu sindicatele din domeniu, încercând să soluționeze un posibil conflict care s-ar putea declanșa în sistemul sanitar.

Prezent la discuții, preşedintele Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” din România, Viorel Rotilă, a menționat că sporurile de tură pentru toate categoriile nu se raportează la noul salariu de bază, nici sporurile pentru zilele de sâmbătă şi duminică.

Tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor va rămâne cel din 2018, în condiţiile în care noi speram să treacă la raportarea din baza actuală. Sporurile de tură pentru toate categoriile nu se raportează la noul salariu de bază, nici sporurile pentru sâmbătă şi duminică. (…) Să nu ne trezim în situaţia în care în februarie, iarăşi salariaţii când văd fluturaşul sunt nemulţumiţi că estimările nu au fost cele adecvate”, a declarat Viorel Rotilă.

Totuși, ministrul Sănătății susține că veniturile angajaţilor din sănătate nu vor scădea, ci vor creşte, însă nu la nivelul aşteptat. Oficialul invocă în sprijinul afirmațiilor sale aplicarea legii 153, amintind că “sunt categorii de personal care nu au beneficiat de majorările salariale la nivelul medicilor şi asistenţilor medicali la nivelul 2022 cărora le cresc salariile şi implicit veniturile cu prevederile Legii salarizării”. “Nu este vorba de pierderi la venituri în niciun caz, este vorba de creşteri ale veniturilor personalului medical, dar nu creşteri la nivel aşteptat datorită îngheţării sporurilor la nivelul lui decembrie 2018. Dar trebuie să recunoaştem că majorările salariale din domeniul sanitar au fost consistente. (…) Niciun angajat din sistemul de sănătate nu va avea pierderi la venituri, dimpotrivă va avea câştiguri“, a spus Pintea.

Oficialul guvernamental a admis însă faptul că se impune trimiterea unor circulare spitalelor din ţară, în care să se precizeze exact cum se aplică Ordonanţa 114. Este un lucru recunoscut de toată lumea că, „la nivelul spitalelor publice, de multe ori interpretarea legii se poate face în defavoarea angajaţilor. (…) Prin urmare, am dat mai multe circulare anul trecut, dar şi anul acesta am discutat cu cei de la principalele federaţii sindicale, Solidaritatea şi Sanitas, şi am conchis că este nevoie de nişte precizări pe care să le trimitem spitalelor, direcţiilor de sănătate publică, precizări care să statueze exact cum se aplică această ordonanţă”.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com/ Ministerul Sănătății Facebook

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply