Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Știința face progrese spectaculoase. S-a reușit dezvoltarea deplină a ovulelor umane în laborator

0

Știința face progrese într-un ritm spectaculos, cercetătorii reușind să uimească prin modul în care ajung să „fenteze” natura. Cel mai recent succes al oamenilor de știință vizează dezvoltarea deplină a ovulelor umane în laborator. Un grup de cercetători din Marea Britanie a reuşit pentru prima dată să dezvolte ovule umane în laborator, în totalitate, eveniment considerat de specialişti ”un progres remarcabil” pentru îmbunătăţirea fertilităţii femeilor.

Informațiile despre această performanță apar într-un studiu publicat în Molecular Human Reproduction și realizat de Infirmeria Regală Edinburgh, Centrul pentru reproducere umană din New York şi Spitalul Regal pentru Copii din Edinburgh, cu sprijinul Consiliului pentru Cercetări Medicale (MRC) din Marea Britanie.

Astfel, cercetătorii au îndepărtat din ţesutul ovarian ovocite aflate în cea mai timpurie fază a dezvoltării lor şi le-au ”cultivat” până la punctul în care au devenit pregătite pentru fertilizare.

Este un mare pas înainte făcut de știință, iar reusșita le va permite femeilor supuse unor tratamente care pot avea efecte adverse, precum chimioterapia să aibă o mare șansă la reproducere prin faptul că procedura permite recuperarea ovulelor imature ale acestora, maturizarea lor în laborator şi stocarea în vederea unei viitoare fertilizări.

Anterior, oamenii de ştiinţă reuşiseră să dezvolte ovule de şoareci şi să obţină descendenţi vii, dar şi ovule umane mature dintr-o etapă de dezvoltare mai târzie a ovocitelor. Însă prin acest studiu s-a reuşit în premieră dezvoltarea unui ovul în laborator din cea mai timpurie etapă a sa până la maturitatea deplină, susţin oamenii de ştiinţă.

Mai departe, cercetătorii doresc să afle cât de sănătoase sunt aceste ovule şi dacă pot fi utilizate cu succes la fertilizare.

”Dezvoltarea deplină a ovulelor umane în laborator poate lărgi sfera tratamentelor disponibile pentru creşterea fertilităţii. Lucrăm în prezent la optimizarea condiţiilor ce susţin astfel dezvoltarea ovulului şi studiem starea lor de sănătate. De asemenea, sperăm să aflăm, sub rezerva reglementărilor legale, dacă acestea pot fi fertilizate”, a explicat Evelyn Telfer, profesoară în cadrul Facultăţii de ştiinţe biologice a Universităţii din Edinburgh.

La rândul său, profesorul Daniel Brison din cadrul Departamentului de reproducere al Universităţii din Manchester a menționat că este un progres remarcabil care demonstrează pentru prima dată că este posibilă dezvoltarea deplină a ovulelor în laborator, la peste 20 de ani după acest lucru a fost reuşit în cazul şoarecilor.

Oamenii de știință admit însă că nu s-a ajuns la finalul acestui experiment și că mai sunt de făcut multe cercetări mai importante, însă, în comparaţie cu metodele existente, această (realizare) poate deschide calea către conservarea fertilităţii în cazul femeilor şi al tinerelor afectate de o varietate de cancere.

Autor: Isabela Nicolescu
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply