Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Top cinci trenduri pentru piața românească de BI în 2018

0

Datele Plaut Consulting și Qlik arată că, în 2018 focusul în BI va fi pus pe eficientizarea sistemelor de consolidare, centralizare și gestionare a datelor în companii.

„Deși în România piața soluțiilor de BI este încă tânără, comparativ cu scena globală, se observă o creștere a interesului în ceea ce privește soluțiile de agregare și integrare a datelor. În 2017, veniturile din implementarea soluțiilor de BI Qlik au crescut cu 16% față de anul anterior. Pentru 2018, am prevăzut o creștere de 21%, în același context”, declară Alexandru Grosu, Managing Director Plaut Consulting Romania.

Conform specialiștilor Qlik, în top 5 tendințe în BI care vor influența piața din România în 2018, se regăsesc:

  1. Data literacy

Data literacy, cunoscută ca abilitatea de a citi, de a analiza, argumenta și a interpreta datele, devine din ce în ce mai importantă în economia de analiză de astăzi. Un studiu Gartner estimează că “până în 2020, 80% dintre organizații vor iniția o dezvoltare deliberată a competențelor de data literacy, recunoscând deficiența lor extremă”.

În 2018, liderii din piața de soft vor începe să ofere programe dedicate acestui scop, iar organizațiile vor adopta o abordare structurată a dezvoltării abilităților legate de data literacy.

  1. Datele devin „edgy”

Aici ne vom confrunta cu un număr crescut de cazuri de utilizare, în special din perspectiva IoT, mobil offline și analize imersive, unde este mai benefic pentru organizații să efectueze sarcini de lucru la nivel local, în locul prelucrării centralizate.

În 2018 vom avea parte de o creștere dramatică a sarcinilor care rulează direct pe diverse dispozitive, o abordare mai potrivită din motive legate de lățime de bandă, autonomie și pentru siguranța informațiilor având caracter privat.

Până în 2022, 75% din datele generate de întreprinderi vor fi create și procesate în afara centrului tradițional de date sau a platformelor cloud – o creștere de la mai puțin de 10% generate astăzi, declară Gartner.

  1. Big Data, Data Discovery și Data Science, un singur scop

În mod obișnuit, aceste trei domenii sunt separate, deoarece utilizatorii lor dispun de instrumente și seturi de competențe distincte.

Deși acest lucru este recomandat uneori (de exemplu, daca în mod tradițional  analiștii de businessși IT-ul sunt cei care lucrează cu algoritmi și modele de date), acum există mult mai multe modalități de a transfera munca lor către un număr de utilizări mai larg.

Progresele promițătoare în domeniul machine intelligence, al indexării big data și al integrării engine-to-engine deschid noi oportunități pentru explorarea completă a unor seturi de date mari, complexe și variate.

  1. Data de-silofication

Interpretarea eficientă a datelor provenite din surse diverse este esențială pentru un business de succes, însă o cantitate mare de informații nu este ușor de gestionat. Companiile au o nevoie majoră pentru consolidare, centralizare, securitate și calitatea datelor.

În 2018, conectarea dintre date, oameni și idei din surse diferite va fi posibilă prin modalități flexibile, inovatoare, centralizate sau nu, definite de nevoia de analiză și de data privacy. Acest aspect numit „data de-silofication” va fi soluția pentru o interpretare simplificată și eficientă a datelor fragmentate.

  1. Cataloagele de date vor fi o nouă frontieră în „self-service”

Pentru ca o persoană să fie cu adevărat data literate, trebuie să fie capabilă să analizeze datele, dar și să aibă capacitatea de a le citi, de a lucra și de a argumenta cu ajutorul lor. Ca rezultat, în ultimii ani, a devenit mai ușor să trecem de la self-service analysis la self-service data preparation. În 2017, am văzut aceeași tendință către self-service BI și în cazul cataloagelor de date.

În 2018, noi modalități de catalogare a datelor vor fi mai bine integrate aplicatiile de  pregătire și analiză a datelor, conform tendinței către self-service. Acest lucru va face posibilă integrarea datelor din sisteme operaționale, data lakes și surse externe de date oferite în regim self-service de către un număr mai mare de utilizatori.

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply