Get this Widget

Topul celor mai atractive țări din Europa pentru investiții în centre de date. România ocupă locul 6

0

România se situează pe locul 6 în topul destinațiilor de pe piața centrelor de date din Europa, în timp ce țările nordice și Olanda ocupă primele locuri, potrivit noului index Savills-Data Centre Investment Index, care a analizat 20 de țări.

Numărul de centre de date se înmulțește pentru a se adapta la cererea crescândă de stocare a datelor. Prin urmare, necesitatea de a avea construcții locale de dimensiuni mai mici pentru a respecta legile privind datele și confidențialitatea este preconizată să genereze o creștere a activității investiţionale în întreaga Europă.

Majoritatea centrelor de date din lume se află în prezent în SUA, dar și în Marea Britanie, Germania, Franța și Olanda. Cu toate acestea, această distribuție geografică s-ar putea schimba în curând. Centrele de date nu mai trebuie să fie amplasate aproape de clienții lor, dar pot fi localizate în țări în care energia curată este abundentă și ieftină, atâta timp cât conectivitatea este sigură și rapidă. Datele, la urma urmei, sunt cele mai mobile produse de pe pământ, iar companiile de servicii de date pot alege unde să-și plaseze informațiile. 

Având în vedere faptul că centrele de date necesită energie și apă, pentru a menține serverele reci (3-4% din energia globală este folosită de centrele de date), există o mare îngrijorare în ceea ce privește amprenta lor de carbon, similară industriei aeronautice. Prin urmare, există preocuparea de a utiliza tehnologii ecologice în centrele de date de mari dimensiuni, construite în principal de companii gigant, furnizoare de servicii de internet și tehnologii tip cloud precum Google, Facebook, Apple, Amazon și Rackspace.

În consecință, a apărut o nouă clasă de active la începutul secolului 21 și o nouă piață de investiții, cu randamente atractive (între 5% și 7% în Europa, rentabilitatea medie în 2017 a fost de 28,43%) în comparație cu alte tipuri de active. Această piață necesită un grad ridicat de specializare, care explică grupul limitat de investitori, dar din perspectiva chiriașului, sectorul înflorește iar cererea de stocare a datelor este preconizată să înregistreze o creștere dramatică în următorii cinci ani.

În 2017, s-au investit 450 milioane euro în centrele de date din Europa, Marea Britanie reprezentând 41% din toate tranzacțiile derulate între 2007 și 2017, conform Savills, însă activitatea investițională începe să se intensifice și în Europa continentală, pe măsură ce investitorii devin mai familiarizați cu sectorul.

Potrivit Savills, datorită popularității din ce în ce mai mari a infrastructurilor bazate pe cloud, nevoia de centre hyperscale, de peste 50.000 metri pătrați, de stocare a datelor din Europa a crescut exponențial în ultimii cinci ani, iar Cisco estimează că traficul de date din centrele cu arhitecturi tip hyperscale va crește de cinci ori în următorii cinci ani.

Savills a identificat cele mai bune locații pentru investiții în centre de date în Europa, analizate prin prisma a 12 indicatori esențiali pentru dezvoltarea centrelor de date*. În mod surprinzător, România se situează pe locul 6 din cele 20 de țări supuse analizei, imediat după țările nordice. Acestea au ocupat patru din primele cinci locuri, având în vedere capacitatea lor de a furniza costuri reduse la energie, vremea rece caracteristică și acces nerestricționat la apă, în timp ce Olanda completează top cinci.

Codrin Matei, Managing Partner, Head of Capital Markets la Crosspoint

România a înregistrat o dezvoltare accelerată din perspectiva industriei IT & C, susținută de intrarea pe piață a unor companii renumite (Amazon, Fitbit) și de extinderea jucătorilor mari existenți (Microsoft, HP). Din acest punct de vedere, creșterea investițiilor în centrele de date va fi doar o chestiune de timp și se vor îndrepta probabil spre București și hub-uri de IT precum Cluj, Timișoara și Iași .Companiile chiriase de centre de date încheie contracte de închiriere pe o perioadă de cel puțin 10 ani și există un număr din ce în ce mai mare de oferte de vânzare și leaseback. Astfel, sectorul oferă investitorilor o propunere tentantă iar centrele de date au devenit o categorie de produse de investiții acceptate de investitori instituționali precum AXA și CBRE Global Investors, iar disponibilitatea capitalului pe piață a redus semnificativ randamentele în ultimii doi ani la 5-7%. Ne așteptăm ca aceste randamente să scadă în continuare în următoarele luni și ani“, comentează Codrin Matei, Managing Partner, Head of Capital Markets la Crosspoint.

Lydia Brissy, European research director la Savills

REIT-urile care investesc în centre de date sunt cei mai activi jucători, în special US Equinox REIT, Asian Keppel DC REIT și US Digital Realty, potrivit Savills, dar pe măsură ce piața crește, se deschide treptat și pentru investitorii mai puțin specializați (managerii de investiții și REIT-uri generale).

Centrele noi de date se concentrează din ce în ce mai mult în zonele suburbane sau rurale din țările care oferă cele mai bune oportunități în ceea ce privește mediul natural, securitatea, energia și conectivitatea, țările nordice fiind destinațiile preferate pentru construcții de mari dimensiuni. Dar există în continuare nevoia de centre mici și mijlocii, locale, pentru a atenua orice latență potențială și de asemenea, pentru a evita problemele juridice legate de suveranitatea datelor. Acest lucru înseamnă că țări precum Marea Britanie, Germania, Franța și Olanda vor continua să înregistreze  o cerere crescânda de stocare a datelor și corespunzător, a activității investiționale,” declară Lydia Brissy, European research director la Savills.

Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com 
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply