Get this Widget

Tot mai multe voci anunță o nouă criză economică

0

Tot mai multe voci anunță o nouă criză economică similar celei declanșate în urmă cu zece ani. Daniele Nouy, preşedintele Mecanismului Unic de Supraveghere, înfiinţat sub tutela Băncii Centrale Europene (BCE), susține că următoarea criză în Europa ar putea să îşi aibă originea pe piaţa imobiliară însă băncile sunt mai bine pregătite să îi facă faţă.

Nivelul extrem de redus al dobânzilor a dus la creşterea preţurilor la imobiliare în mai multe oraşe şi regiuni europene. Unii decidenţi au avertizat că o politică monetară ultra-relaxată riscă să creeze bule speculative, care ar putea declanşa noi crize.

Ce ar putea provoca următoarea criză? Nu ştiu dar bănuiesc care ar putea fi piaţa imobiliară. Ştim cu certitudine că va fi o nouă criză. Dar nu ştim când şi de ce va apărea“, a declarat Daniele Nouy într-un interviu acordat agenţiei letone de presă LETA, scrie AGERPRES.

Deşi băncile sunt mai bine capitalizate, lichiditatea este abundentă iar banii sunt ieftini, Daniele Nouy a avertizat că unele bănci nu au avut suficient succes în mobilizarea garanţiilor şi dobândirea de lichidităţi suplimentare de pe piaţă când au fost supuse la presiuni. “Ceea ce lipseşte încă este un sistem european de garantare a depozitelor. Ştiu că unele state din Nordul şi Estul Europei ar dori să vadă o reducere mai importantă a riscurilor în cadrul băncilor din zona euro, înainte să fie adoptate noi măsuri. Personal cred că riscurile au fost deja reduse în mod semnificativ. În consecinţă, acum trebuie să mergem înainte” a apreciat Nouy.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply