Get this Widget

Turcia a intrat în recesiune

0

Este oficial. Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică, după ce, anul trecut, a înregistrat două trimestre consecutive de scădere. Mai mult, lira turcească s-a depreciat cu 30% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.

Datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat) arată că PIB-ul Turciei s-a contractat cu 2,4% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 1,6% în precedentele trei luni.

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Sectorul construcţiilor, care a beneficiat mult timp boom-ul creditării din Turcia, s-a contractat cu 8,7% în trimestrul patru din 2018, în timp ce în industrie s-a înregistrat un declin de 6,4%. Cheltuielile de consum au scăzut cu aproximativ 9%, după ce rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar costurile ridicate cu împrumuturile au afectat perspectivele de investiţii.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply