Get this Widget

Un nou record pentru Constantin Brâncuși

0

The New York Times anunță în ediția sa online că o sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuşi  a fost vândută cu 71 milioane dolari (comisioane şi taxe incluse). Evenimentul a avut loc în cadrul unei licitații organizate de casa Christie’s la New York. Cu această ocazie s-a stabilit un nou record de preţ pentru o creaţie a artistului român vândută la o licitaţie.

 

Lucrarea, realizată în 1932, reprezintă un portret stilizat al lui Nancy Cunard. Trei colecţionari au licitat pentru această sculptură din bronz polizat, intitulată “La Jeune Fille Sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard)”.Opera de artă are o înălţime de 78 de centimetri şi este montată pe un soclu din marmură.

Reprezentanții Christie’s au anunțat că lucrarea de artă a fost achiziţionată de un colecţionar care a licitat prin telefon şi care a garantat un preţ de vânzare stabilit înainte de licitaţie, acceptând apoi să achite şi taxe şi comisioane în valoare de 190.000 de dolari. De altfel, experţii casei organizatoare au estimat că lucrarea urma să se vândă cu cel puţin 70 de milioane de dolari.

Este o legendă, iar oamenii ‘vânează’ legendele. Contrastul dramatic dintre sculptura din bronz polizat şi soclul ei din marmură cioplită îţi taie răsuflarea. Şi este o lucrare extrem de rară“, a declarat Abigail Asher, partener la Guggenheim Asher, o companie de expertiză în artă cu sediul la New York, comentând rezultatul tranzacţiei de marţi seară.

Pe piaţa de artă există puţine lucrări disponibile semnate de Brâncuşi, un artist care nu a creat opere de artă în serii numeroase. Cele care apar pe piaţă au întotdeauna o valoare ridicată. În mai 2017, un bronz al artistului român, realizat în 1913 şi intitulat “La Muse Endormie”, a fost vândut de casa Christie’s cu 57,4 milioane de dolari, stabilind precedentul record de preţ pentru o lucrare realizată de Constantin Brâncuşi.

Sculptura vândută marţi seară a fost scoasă la licitaţie de cei trei copii ai colecţionarilor americani Elizabeth şi Frederick Stafford, scrie The New York Times . Cuplul a achiziţionat sculptura în 1955 direct din atelierul parizian al lui Brâncuşi contra sumei de 5.000 de dolari. În ultimii 40 de ani, această sculptură a fost expusă – în virtutea unui acord de împrumut prelungit – la Metropolitan Museum of Art din New York. O altă versiune a aceleiaşi lucrări, realizată din lemn, se află în posesia Muzeului Nelson-Atkins din Kansas City.

Nancy Cunard a fost una dintre personalităţile avangardei culturale din Paris în debutul secolului al XX-lea. Considerată un veritabil pionier al modei, ea a avut mulţi iubiţi – printre care se remarcă Ezra Pound, Samuel Beckett, Tristan Tzara şi pianistul de jazz Henry Crowder. Nancy Cunard, filantroapă, patroană a artelor şi moştenitoare a unui imperiu din domeniul transporturilor maritime organiza numeroase petreceri şi s-a implicat în proiecte diverse, inclusiv în literatură, domeniul editorial şi activism politic, susţinând cauze precum Războiul Civil din Spania şi combaterea discriminării rasiale. Deşi îl cunoştea pe Constantin Brâncuşi, ea nu a pozat niciodată pentru artistul român. A aflat despre existenţa acestei sculpturi la mai mulţi ani după realizarea lucrării.

 

Autor:Ștefania Enache
Foto:Christie’s /Constantin Brâncuși Facebook

CITEȘTE ȘI: ADEVĂRATETE VALORI ALE ROMÂNIEI!Brâncuși, românul care a revoluționat arta secolului al XX-lea cu …dalta

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply