Get this Widget

Un posibil război comercial duce la scăderea încrederii în afaceri

0

Creșterea globală deosebit de puternică (cu o prognoză de 3,2% în 2018 din partea Coface) pare să fi atins punctul culminant și încep să se manifeste unele semne de slăbiciune în țările avansate. Insolvențele societăților confirmă acest lucru. Anul 2017 a înregistrat o scădere fără precedent a numărului acestora, iar în 2018 se așteaptă ca tendința de scădere să se intensifice, ajungând la -7% în Zona Euro și la -5% în Statele Unite. În Portugalia, care se bucură de o creștere extrem de dinamică, evaluarea se situează la nivelul A2.

De obicei, ciclul economic al SUA este înaintea celui din Zona Euro și din țările emergente. Dacă încrederea în afaceri și rata de utilizare a capacității de producție din Statele Unite sugerează o durată record a ciclului curent, scăderea profitului întreprinderilor (cu -10,3% față de anul trecut la sfârșitul anului 2017) și riscul supraaglomerării pieței muncii sugerează o schimbare de etapă. În Zona Euro, după mai multe înregistrări în 2017, indicii de încredere în afaceri arată clar că a fost depășit vârful creșterii economice. Acest punct de cotitură coincide cu constrângerile puternice de aprovizionare și cu un nivel de risc politic ce rămâne ridicat.

Fervoarea protecționistă care s-a extins în plan mondial odată cu alegerea lui Donald Trump și spectrul unui conflict comercial global pot explica parțial această diminuare a încrederii în afaceri. Coface se așteaptă ca președintele Trump să continue să anunțe măsurile protecționiste înainte de alegerile de la mijlocul lunii Noiembrie 2018, ceea ce ar putea afecta performanța corporativă. Pe termen scurt, măsura recentă de impunere a tarifelor pentru o serie de produse chinezești nu va avea impact semnificativ asupra economiei reale sau asupra dinamicii constante a comerțului mondial (este vorba despre o prognoză de +3,7%, realizată de Coface în 2018). Pe termen lung, un război comercial deschis între China și Statele Unite s-ar putea intensifica în anumite sectoare, precum IT&C (comunicații și tehnologia informației).

Diminuarea riscurilor corporative de ansamblu

În acest context al creșterii cererii mondiale, evoluția prețurilor petrolului a determinat Coface să îmbunătățească evaluarea riscului din Nigeria, cel de-al optulea cel mai mare exportator de petrol din lume, cu un indice de evaluare către C, precum și evaluarea sectorului energetic în Brazilia („risc mediu”), în Argentina („risc mediu”) și în Chile („risc scăzut”). Actualizarea evaluării Africii de Sud la B ia în considerare, pe lângă accelerarea redresării economice, care a amplificat producția în sectorul chimic (marcat în prezent cu „risc mediu”) și sectoarele producției de celuloză (cu nivel de „risc mediu”), precum și vânzările cu amănuntul („risc mediu”). Pe de altă parte, mărfurile mai scumpe penalizează țările importatoare precum Tunisia, a căror evaluare a fost retrogradată la C.

În ciuda sancțiunilor occidentale, recuperarea este confirmată în Rusia, consumul la nivelul gospodăriilor fiind principalul motor și, într-o mai mică măsură, rentabilitatea investițiilor în afaceri, și are ca rezultat evaluări îmbunătățite în trei sectoare: sectorul chimic (acum „risc scăzut”), sectorul producției de celuloză („risc mediu”) și sectorul construcțiilor („risc ridicat”).

Autor:Victoria Preda
Foto:Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply