Get this Widget

Universul copilăriei lui Nicolae Tonitza

0

O expoziție unicat la nivel național este găzduită de Muzeul Judeţean Mureş. Proiectul “Tonitza – imagini ale copilăriei” include în jur de o sută de lucrări ale lui Nicolae Tonitza, picturi şi grafică care reprezintă tema copilăriei. Valoarea lucrărilor expuse se ridică la peste patru milioane de euro.

Expoziția a fost iniţiată de Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Mureş și s-a putut realiza prin contribuţia 12 instituţii muzeale şi biblioteci din ţară şi peste 30 de colecţionari privaţi.

Vernisajul expoziției”Tonitza – imagini ale copilăriei” este programat pe 1 martie. Iubitorii de artă pot vizita inedita expoziție până pe 1 iunie 2019, la Muzeul de Artă care funcţionează în Palatul Culturii din Târgu Mureş.

Pe lângă lucrările lui Tonitza, care reprezintă o pondere de peste 75%, vor fi prezentate şi o serie de lucrări ale unor artişti celebri, pe tema copilăriei.

Proiectul a pornit de mai bine de un an şi a avut ca punct de pornire achiziţionarea de către Muzeul Judeţean Mureş a lucrării lui Nicolae Tonitza ‘Odaia copiilor’. De acolo s-a născut ideea unei expoziţii mai ample, care să arate ceea ce găsim în perioada interbelică legat de imaginea copilăriei, o idee care a fost găsită de colegii de la Secţia de Artă, fără de care nu ne-am afla aici. Lucrările au fost împrumutate de la 12 instituţii şi peste 30 de colecţionari privaţi din toată ţara“, a declarat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Muzeul Județean Mureș
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply