Get this Widget

Vaccinarea contra HPV este sigură și indispensabilă

0

Autoritățile mondiale din domeniul sanitar subliniază faptul că vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este ”sigură şi indispensabilă pentru a elimina cancerul de col uterin”. Anunțul vine în contextul în care au apărut o serie de campanii referitoare la o presupusă nocivitate a vaccinurilor.

Elisabete Weiderpass, directoarea Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), atrage atenția că toate aceste zvonuri nefondate împiedică amplificarea vaccinării, crucială în prevenţia cancerului de col uterin.

Statistici triste

Statisticile arată că doar în 2018, la nivel mondial, au fost diagnosticate 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin.

Mai mult, 310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni, în special în ţări cu venituri reduse şi medii.

Experții OMS avertizează că “310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni, în special în ţări cu venituri reduse şi medii”.

Studiile indică faptul că, în cazul în care măsurile de prevenţie nu sunt amplificate, această afecţiune ar putea provoca 460.000 de decese pe an până în 2040.

Vaccinarea contra HPV este sigură și indispensabilă

În aceste condiții, specialiștii OMS recomandă vaccinarea împotriva HPV ca măsură de prim rang de prevenție. Cea mai eficientă este vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani.

La ora actuală, 20 de ţări din întreaga lume recomandă ca, pe lângă fete, şi băieţii să fie vaccinaţi în vederea reducerii circulaţiei virusurilor HPV. În afara cancerului de col uterin, acestea din urmă pot provoca totodată cancer anal şi cancere din sfera ORL, ca urmare a raporturilor sexuale buco-genitale.

În afara vaccinării, OMS militează și pentru o strategie globală de combatere a cancerului de col uterin, care prevede depistarea şi tratamentul leziunilor precanceroase şi diagnosticul şi tratamentul cancerului invaziv de col uterin.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply