Get this Widget

Valabilitatea cardului național de sănătate a fost prelungită până la 7 ani

0

La propunerea Ministerului Sănătății, a fost aprobată o Hotarâre de Guvern  prin care se prelungește, de la 5 la 7 ani, valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018. De asemenea, pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012,  cei 7 ani de valabilitate se vor calcula începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Astfel, prin prelungirea duratei de valabilitate a cardului până la data expirării valabilității certificatului digital necalificat emis de Autoritatea de Certificare a CNAS, se degrevează bugetul de stat pentru anul  2018 – 2019 cu cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane carduri naționale de asigurări de sănătate, precum și a bugetului FNUASS de cheltuielile aferente distribuirii acestora.

Actul normativ aprobat prevede și o nouă reglementare menită să  asigure un acces mai bun al pacienților la tratamente. Astfel, pentru unele medicamente incluse în Lista de medicamente care fac obiectul programelor naționale cu scop curativ și care necesită prescriere pe bază de protocol terapeutic, dar acesta nu a fost aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, până la elaborarea şi aprobarea protocolului, în condiţiile legii, prescrierea se face cu respectarea indicaţiilor, dozelor şi contraindicaţiilor din rezumatul caracteristicilor produsului, în limita competenţei medicului prescriptor.

Autor: Sofia Filip
Foto:Ministerul Sănătății Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply