Get this Widget

Vânzare record pentru un pictor în viață: 90,3 milioane dolari pentru o lucrare semnată de David Hockney

0

Pictorul britanic David Hockney deține în momentul de față recordul de vânzare pentru un artist în viață, după ce o lucrare de-a sa a fost achiziționată cu suma de 90,3 milioane dolari.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei licitații organizate la News York de cunoscuta casă Christie’s.

Lucrarea ”Portrait of an Artist (Pool with two figures)” s-a vândut în doar nouă minute, prețul de pornire fiind de 18 milioane dolari.

Prin această vânzare David Hockney l-a detronat pe Jeff Koons, cel care reușise performanța de a vinde, în 2013, “Balloon Dog (Orange)” pentru suma de 58,4 milioane dolari.

Rareori putem spune: aceasta este ocazia de a cumpăra cea mai bună pictură a artistului. (…) De data aceasta, este cazul“, a declarat în timpul prezentării picturii vicepreşedinta departamentului de artă postbelică şi contemporană la Christie’s, Ana Maria Celis.

Alex Rotter, copreşedinte al epartamentului de artă postbelică şi contemporană la Christie’s, susține că ”Portrait of an Artist (Pool with two figures)” este “una dintre cele mai importante opere de artă ale erei moderne”. Lucrarea corespunde ”apogeului” celor două teme celebre ale britanicului, mare maestru al stilului pop art: piscine şi dublu portret, sau doi oameni care interacţionează.

Referindu-se la tablou, Rotter a menționat că un bărbat îmbrăcat elegant stă la marginea unei piscine şi priveşte îngândurat o persoană care înoată sub apă în direcţia lui, pe un fundal cu un peisaj idilic, alcătuit din copaci şi munţi. Bărbatul aflat în picioare este fostul iubit şi muza lui David Hockney, Peter Schlesinger, unul dintre studenţii săi de la Universitatea California din Los Angeles. Relaţia dintre cei doi a durat între anii 1966 şi 1972. Pictura a fost realizată în 1972 când relaţia dintre cei doi s-a încheiat, iar înotătorul ar putea fi noul iubit al lui Peter.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto/ video:  Christie’s
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply