Get this Widget

Viena rămâne orașul în care se trăiește cel mai bine

0

Viena rămâne orașul în care se trăiește cel mai bine, ocupând, pentru al zecelea an consecutiv, prima poziție în idexul oraşelor care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume. Bucureștiul apare și el în clasament, Capitala României clasându-se pe locul 109 din cele 231 de oraşe cuprinse în topul realizat de compania de consultanţă Mercer.

Viena este unul dintre cele mai apreciate orașe de către turiști datorită istoriei sale imperiale, palatelor somptuoase şi muzicii clasice. Capitala Austriei are 1,9 milioane de locuitori. Orașul mai este cunoscut și drept ”Viena Roşie” deoarece la conducerea sa s-au aflat timp îndelungat forţe politice de stânga, care au dezvoltat servicii publice accesibile şi un sistem de locuinţe sociale.

Viena este oraş de mărime medie, în care cetăţenii se simt în siguranţă şi cu o suprafaţă relativ mare de spaţii verzi, sunt principalele caracteristici pe care Viena le are în comun cu oraşul clasat pe la doilea loc, Zurich, o metropolă mai scumpă şi un important centru financiar, precum şi cu Auckland, Munchen şi Vancouver, care împart ce-a de-a treia poziţie din clasament.

De la extaz ( Viena), la agonie (Bagdad) 

Indexul Calităţii Vieţii 2019 relevă faptul că primele cinci poziţii sunt aproape identice cu clasamentul de anul trecut, cu excepţia Vancouver, care a urcat de pe poziţia a cincea pe cea de-a treia.

Calitatea vieţii este determinată de mulţi factori, de la accesul la transport public şi nivelul de congestionare a traficului, la disponibilitatea locuinţelor şi unităţilor de învăţământ internaţionale, la viaţa culturală a oraşului“, explică firma de consultanţă Mercer.

În realizarea acestui index se iau în calcul 39 de factori grupaţi în 10 categorii, printre care “mediul politic şi social” şi ”timp liber”.

Pe ultimele poziții din clasament, regăsim și anul acesta aceleaşi oraşe ca în 2018, cu Bagdad pe ultimul loc, precedat de Bangui din Republica Centrafricană şi Sanaa, capitala Yemen.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply