Get this Widget

Viitorii medici din Republica Moldova au depus jurământul lui Hipocrat

0

Aproape o mie de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău, Republica Moldova,  au depus marți, 12 iunie a.c., jurământul lui Hipocrat, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Național „Nicolae Sulac” la care au participat inclusiv oficiali ai statului.

Dragi absolvenți ai promoției 2018, ați finalizat cu succes prima etapă de formare ca medici și farmaciști devenind astfel reprezentanți ai unei profesii umane deosebite, care necesită cunoștințe temeinice și abilități practice bine dezvoltate, iar pe lângă aceasta, dăruire totală, responsabilitate și spirit de sacrificiu”, a spus rectorul USMF, Ion Ababii, citat de IPN.

Potrivit rectorului USMF, diploma de licență le oferă studenților dreptul de a-și continua studiile prin rezidențiat sau să se angajeze în sistemul autohton de sănătate, conform cadrului ocupațional. De asemenea, aceștia au posibilitatea să-și continue studiile și peste hotare, în condițiile în care diploma de studii integrate a USMF este recunoscută în toate țările.

Ion Ababii a mai spus că majoritatea studenților provin din mediul rural și că tocmai în instituțiile medicale din țară tinerii specialiști sunt așteptați pentru a acorda asistență medicală și farmaceutică celor care le-au dat viață, i-au educat și au contribuit la formarea lor.

Medici din ce în ce mai bine pregătiți


Vom depune eforturi considerabile ca să vă regăsiți într-un sistem sanitar cu o infrastructură dezvoltată, cu salarii decente și cu grijă față de oameni, în care să profesați onorabil”, a declarat președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, Valentina Buliga.

Totodată, ministrul Educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a menționat că este o mare bucurie să vezi un număr atât de mare de studenți ajunși la finalul unui exercițiu de studiu foarte complicat. „Astăzi dumneavoastră ați devenit absolvenții unei instituții de mare prestigiu, care are în palmaresul său extraordinare cadre medicale, cu care se poate mândri orice țară”, a completat Monica Babuc, îndemnând tinerii să-și găsească rostul acasă, în Republica Moldova.

Dragi absolvenți, ați ales un drum cu sens unic și acest drum nu este deloc ușor, este plin de urcușuri, dar nu sunt ocolite și coborâșurile. Cu toate acestea, vreau să vă asigur cu toată responsabilitatea că ministerul va depune efort maxim pentru a face acest drum mai ușor prin crearea unor condiții demne de muncă”, a punctat în același context Svetlana Cebotari, ministrul Sănătății, muncii și protecției sociale.

Au absolvit și studenții veniți la Chișinău din alte țări


Statisticile arată faptul că anul acesta au absolvit Universitatea „Nicolae Testemiţanu” 992 de studenți, dintre care 292 sunt veniți în R. Moldova din 13 țări străine. Din numărul total de absolvenți, 450 sunt la medicină generală și 105 la stomatologie. Ceilalți tineri au absolvit farmacia și medicina preventivă.

Pe parcursul a 71 de ani de activitate, Universitatea a pregătit peste 40 de mii de medici şi farmacişti, dintre care peste 7.000 lucrează astăzi în multe ţări ale lumii. Actualmente, în cadrul catedrelor universitare, inclusiv a celor clinice amplasate în 88 de clinici şi policlinici moderne, îşi fac studiile peste 7.300 de tineri din Republica Moldova şi din alte 32 de ţări ale lumii.

În acest moment, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este singura instituție de învăţământ superior care instruiește medici și farmaciști în Republica Moldova. A fost fondată în 1945 și a devenit una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară, fiind bine recunoscută și peste hotare.

De la Institut de medicină la statutul de Universitate

USMF „Nicolae Testemiţanu” a fost fondată în baza Institutului de Medicină nr. 1, Institutului de Medicină nr. 2 și Institutului de Pediatrie  din Leningrad (astăzi Sankt Petersburg) și a reprezentanților altor instituții de profil din Federația Rusă, evacuate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Kislovodsk, care, ulterior, a fost transferat în RSSM, împreună cu studenţii şi întregul cadrul didactic, sub numele de Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC).

Institutul şi-a început activitatea la 20 octombrie 1945, având o singură facultate – cea de Medicină Generală, cu 32 de catedre, la care îşi făceau studiile aproximativ 1.000 de studenţi. Fondarea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău a reprezentat un impuls pentru dezvoltarea învăţământului superior medical şi a contribuit la consolidarea sistemului de sănătate din republică.

În 1954 a fost creată Facultatea de Pediatrie, în 1959 – cea de Stomatologie, în 1963 – Facultatea  de Medicină Preventivă, iar în anul 1964 – Facultatea de Farmacie. Necesitatea formării continue a specialiştilor după absolvire a contribuit la înfiinţarea Facultăţii de Perfecţionare a Medicilor, în anul 1962.

Începând cu anul 1990, Institutul poartă numele lui Nicolae Testemiţanu (1927–1986) – Om Emerit, ilustru savant, talentat pedagog şi educator, om de stat, organizator experimentat în domeniul sănătăţii publice, care a contribuit substanțial la organizarea şi dezvoltarea sistemului de ocrotire a sănătăţii în ţara noastră. A fost un promotor militant al renaşterii naţionale, al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

La 25 iulie 1991, Institutul de Stat de Medicină „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău a fost reorganizat în Universitate. În 1996 instituţiei i s-a dat un nou nume – Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.

În anul 1992, odată cu trecerea la o treaptă mai superioară, postuniversitară de instruire a viitorilor specialişti medici şi farmacişti prin rezidenţiat, apare Facultatea de Rezidenţiat şi Secundariat Clinic.

O instituție recunoscută pe plan internațional 

USMF „Nicolae Testemiţanu” este acum o instituţie de învăţământ superior de prestigiu internaţional, care pregăteşte cadre medicale şi farmaceutice, în conformitate cu viziunile moderne şi exigenţele internaţionale de formare a viitorilor specialişti.

Colaborarea internaţională contribuie la integrarea în sistemele educaţionale europene şi mondiale; dezvoltarea mobilităţii academice a studenţilor şi a profesorilor, implementarea metodelor moderne de instruire, cercetare, diagnostic şi asistenţă medicală, obţinerea granturilor de finanţare a proiectelor de cercetare, educație şi dezvoltare instituţională. USMF „Nicolae Testemiţanu” dispune de o bază tehnico-materială bine dotată, care asigură toate domeniile de activitate universitară.

Cu ajutorul experţilor şi a organismelor naţionale şi internaţionale a fost elaborată Strategia de dezvoltare a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova în perioada 2011-2020, care, la 27 octombrie 2010, a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova ca parte componentă a Programului de dezvoltare a învăţământului medical şi farmaceutic în Republica Moldova.

Universitatea este membră a Asociației Școlilor de Medicină din Europa (2011), a Asociației Universităților Internaționale (2012), a Asociației pentru Educație Medicală din Europa (2013) și este înregistrată în Directoriul Mondial de Școli Medicale.

Decorații, acreditări și ISO 

Universitatea este decorată cu Ordinul Gloria Muncii și Ordinul Republicii și este acreditată la nivel național și evaluată la nivel internațional de către Comisia Europeană de Evaluare Academică a Asociației DentEd Evolvers (2001), Consiliul de Evaluare al Conferinței Internaționale a Decanilor Facultăților de Expresie Franceză (2005), reprezentanții Asociației Școlilor de Medicină din Europa și ai Federației Mondiale pentru Educație Medicală (2013-2014) și Consiliul Dentar din California, SUA (2016).

Din anul 2009, USMF „Nicolae Testemiţanu” deține Certificatul de calitate, implementând Sistemul de Management al Calității conform standardului ISO 9001:2008, iar din 2016 – conform ISO 9001:2015

Autor :Ligia Beatrice Vasilescu
Foto și video :Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply