Get this Widget

Ziua portilor deschise la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

0

Consiliul Judetean Hunedoara, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, in colaborare cu Primaria Comunei Sarmizegetusa, organizeaza Ziua portilor deschise in cadrul sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Evenimentul va avea loc miercuri, 2 septembrie 2015, incepand cu ora 10.00.

Tot cu aceasta ocazie va avea loc si o vizita de documentare a unei delegatii din Serbia, Croatia si Bulgaria, implicate in derularea proiectului co-finantat de Uniunea Europeana, intitulat „Rute culturale in zona inferioara si de mijloc a Dunarii II – Ruta imparatilor romani si Ruta dunareana a vinului pe piata turistica” si implementat in perioada aprilie 2014 – septembrie 2015.

Vizita este organizata de Autoritatea Nationala pentru Turism, care participa in calitate de partener in cadrul proiectului mentionat, alaturi de organizatii din Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, obiectivul principal fiind cresterea competitivitatii celor doua produse turistice transnationale: „Ruta imparatilor romani” si „Ruta dunareana a vinului”.

Comuna Sarmizegetusa (judetul Hunedoara) prin situl roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa este inclusa in „Ruta imparatilor romani”, alaturi de alte 18 situri romane din Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia. Una dintre realizarile prezentului proiect este obtinerea certificarii „Rutei imparatilor romani si a vinului de-a lungul Dunarii”, ca si ruta culturala europeana a Consiliului Europei, eveniment care a avut loc in luna mai a acestui an. In cadrul derularii proiectului, pe langa alte obiective, sunt prevazute si asemenea vizite de documentare atat pentru reprezentantii siturilor incluse in ruta, cat si pentru jurnalisti si agentii de turism.

Delegatia care va vizita Ulpia Traiana Sarmizegetusa in data de 2 septembrie (in cadrul proiectului din Romania mai sunt incluse siturile de la Adamclisi, Histria, Apulum si Rosia Montana), este compusa din Milos Gajic, consilier in cadrul Ministerului Culturii si Comunicarii, Departamentul pentru patrimoniu cultural, Bora Dimitrijevic, director al Muzeului National Zajecar si Elena Vasic Petrovic, de la Nis (Serbia); reprezentanti ai Centrului de Informare Turistica din Belogradchik si Dr. Nikolay Nenov, director al Muzeului regional de istorie din Ruse (Bulgaria); Dora Kusan Spalj, consilier in cadrul Muzeului de arheologie din Zagreb, Zvonimir Rajkovic, director al Centrului de Informare Turistica Siska, Toni Glucina, director al Muzeului Arheologic Narona din Vid si Ema Visic-Ljubic, curator superior al sitului arheologic Salona, de la Muzeul Arheologic din Split (Croatia). Totodata, delegatia va fi insotita de catre Nikola Stanisa, de la Centrul Dunarean de Competente din Belgrad.

Scopul vizitei este, in principal, intarirea colaborarii intre institutiile partenere din cele patru tari in cadrul „Rutei Imparatilor Romani”.

Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply