19 mai 2024
16.7 C
București

Somnul în exces nu este sănătos. Nu dormiți mai mult de șapte-opt ore pe noapte!

Somnul în exces nu este sănătos, studiile indicând faptul că persoanele care dorm mai mult de nouă ore pe noapte își pun sănătatea în pericol. Hipersomniacii se confruntă cel mai adesea cu oboseală nejustificată, proastă dispoziție, senzația de cap greu, cefalee, inapetență, iritabilitate, apatie, și/sau constipație.

Abuzul de orice fel ne face rău. Așa cum un consum ridicat de tutun sau alcool afectează grav sănătatea și abuzul de somn este la fel de nociv. Oamenii de știință atrag atenția că somnul în exces nu este sănătos.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney (Australia) vine să confirme această ipoteză. Pe baza analizării unor date vizând mecanismele sănătății generale pe măsura avansării în vârstă, experții au ajuns la concluzia că mai mult de nouă ore de somn ar fi la fel de dăunătoare pentru corp ca fumatul și alcoolul.

În cadrul acestei ample cercetări au fost observați în jur de 230.000 de voluntari, ale căror obiceiuri de viață – alcool, fumat, regim alimentar, sedentarism, durată somnului – au fost studiate pentru a înțelege mai bine anumite mecanisme. Studiile amănunțite au evidențiat faptul că persoanele care dormeau mai mult de nouă ore pe noapte și nu făceau suficientă mișcare prezentau riscuri majore pentru sănătate. În cazul acestor subiecți, pericolul de a dezvolta boli grave, precum diferite tipuri de cancer, diabet sau afecțiuni cardiovasculare, era la cote foarte ridicate. În consecință, aveau o speranță de viață mai mică decât persoanele care nu aveau astfel de obiceiuri.

Somnul în exces duce la oboseală nejustificată

Oamenii de știință menționează faptul că somnul în sine nu este nociv. Mai mult, ei atrag atenția că lipsa odihnei poate duce la obezitate, tensiune arterială și multe alte afecțiuni. Pericolul major intervine atunci când o persoană doarme prea mult, fiind adesea simptomul unei conduite de viață cu acumularea mai multor factori de risc (sedentarism, abuz de alcool sau droguri, relații sociale absente etc.).

De altfel, medicii subliniază faptul că excesul de somn nu este întotdeauna efectul unei oboseli acumulate, ci poate interveni și în cazul unor afecțiuni precum apneea sau depresia. De asemenea, poate indica prezența unor boli autoimune, metabolice sau chiar prezența cancerului. În cazul în care vă confruntați cu o nevoie crescută de a dormi mai mult de opt ore pe noapte este indicat să mergeți la medic pentru un consult amănunțit.

Moderația este cea care ne poate ajuta să ne păstrăm sănătatea. Iar moderația trebuie să întervină și atunci când este vorba despre somn. Din punctul de vedere al oamenilor de știință implicați în acest studiu, norma ideală este un somn de șapte-opt ore pe noapte, la care se poate ajunge dacă obiceiurile de viață, ambele în legătură, sunt sănătoase.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei