Get this Widget

Boala perfecțiunii destabilizează tinerii

0

Boala perfecțiunii destabilizează tinerii. Obligați de societate să concureze unul cu altul, tinerii au ajuns să dezvolte o serie de afecțiuni psihice ascunse care pot avea efecte grave asupra evoluției omenirii.

Fenomenul are ca principală cauză faptul că la nivelul societății s-au produs schimbări majore în ceea ce privește valorile. Noile generații au ajuns să se raporteze la o serie de modele care de multe ori nu au nicio legătură cu realitatea. De aici s-a născut și această goană nebună după perfecțiune. Iar tinerii se văd obligați să afișeze perfecțiunea pe toate planurile, pentru că altfel simt că societatea îi poate respunge.

Un studiu arată că numărul persoanelor tinere care trebuie să afişeze perfecţiunea pentru a-şi asigura aprobarea celor din jur a crescut cu o treime în ultimii 30 de ani.

În urma analizelor, cercetătorii de la Universitatea din Bath şi de la Universitatea York St John au ajuns la concluzia că există tendinţa tinerilor de a impune standarde nerealiste celor din jurul lor şi de a-i evalua în mod critic pe ceilalţi.

Tinerii simt că sunt judecați prea aspru

Studiul, care a analizat date prelevate între anii 1989 şi 2017 de la 40.000 de studenţi britanici, canadieni şi americani, relevă faptul că tinerii sunt cu 33% mai înclinaţi să creadă că mediul în care trăiesc este excesiv de exigent şi că celelalte persoane îi judecă aspru.În plus, specialiștii au descoperit o creştere cu 10% a tendinţei tinerilor de a conferi o importanţă iraţională perfecţiunii, de a avea aşteptări nerealiste cu privire la propria persoană şi de a manifesta o atitudine profund autocritică în comparaţie cu generaţiile anterioare.

Autorii cercetării sugerează că aceste concluzii reflectă impactul a ”trei decenii de neoliberalism” care îi forţează pe “tineri să concureze unul împotriva altuia în cadrul unor parametri din ce în ce mai exigenţi din punct de vedere social şi economic”.

Dr. Thomas Curran de la Departamentul de Sănătate al Universităţii din Bath, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat că speră ca instituţiile care au ca principal obiect de activitate asigurarea bunăstării tinerilor, precum şcolile şi universităţile, dar şi factorii de decizie care modelează mediile în care aceste instituţii operează, vor ”rezista promovării competitivităţii în detrimentul sănătăţii psihice a tinerilor“.

Studiul a descoperit de asemenea că tendinţa tinerilor de a impune standarde nerealiste celor din jurul lor şi de a-i evalua în mod critic pe ceilalţi a crescut cu 16%.

Ce este perfecționismul?

Oamenii de ştiinţă au definit perfecţionismul drept o combinaţie de standarde personale excesiv de ridicate şi atitudine autocritică prea dură, asociere care, potrivit lor, ar putea conduce către apariţia unor probleme de ordin psihologic. ”Creşterea problemelor de sănătate mentală în rândul tinerilor susţine descoperirile noastre. Nivelurile ridicate de perfecţionism ar putea fi factorul cheie al unor astfel de probleme. Tinerii încearcă să găsească modalităţi prin care să facă faţă sentimentului că sunt supuşi unor cerinţe din ce în ce mai mari şi răspund prin a deveni tot mai înclinaţi către perfecţiune, atât faţă de ei cât şi faţă de ceilalţi”, a precizat dr. Andrew Hill de la Unvirsitatea York St John, coautor al studiului publicat în jurnalul american Psychological Bulletin.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto-Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply