Get this Widget

Care sunt meseriile pentru care șomajul nu reprezintă o amenințare?

0

Evoluția tehnologiei le face probleme multor specialiști care se trezesc peste noapte că posturile pe care le ocupă dispar. Sunt însă și meserii pentru care nu există acest pericol, societatea având permanent nevoie de serviciile oferite de medici, profesori, contabili, programatori, constructori sau bucătari.

Pe piața muncii nimic nu mai este sigur. Mereu apar schimbări care pot interveni în cariera unui om. Sunt meserii care dispar încet-încet din cauza dezvoltării tehnologiei, dar sunt și slujbe “eterne” tocmai datorită modificărilor ce intervin în structura economiei. Pentru a nu avea surprize neplăcute, profesioniștii trebuie să urmeze programe de învățare continuă care să le dea siguranța că sunt în ton cu vremurile. Sunt însă și slujbe pe care le poți face pe tot parcursul vieții, indiferent de ce schimbări intervin în cadrul societății.

Vă prezentăm un clasament al celor mai sigure joburi pentru care nu prea există riscul șomajului. Topul se potrivește destul de bine realităților din România și poate reprezenta un punct de plecare pentru cei care își aleg un drum professional.

Sistemul medical va rămâne mereu o zonă unde este nevoie de forță de muncă. În ciuda descoperirilor științifice și a invențiilor realizate zi de zi, oamenii au nevoie de intervenția cadrelor medicale pentru rezolvarea problemelor de sănătate. Alegerea unei cariere de acest gen poate reprezenta un loz câștigător pe viață, dar și o serie de sacrificii care trebuie făcute pentru realizarea profesională într-o astfel de meserie. De câțiva ani se vorbește despre o criză a personalului medical cauzată, în principal, de migrarea profesioniștilor. Din cauza condițiilor destul de grele în care sunt obligați să muncească, dar și a salariilor foarte mici oferite de spitalele de stat de la noi din țară, medicii școliți în România aleg să lucreze în clinici din străinătate.

Există și o variantă nouă în ceea ce privește joburile sigure care au legătură cu domeniul medical. O meserie la fel de sigură ca cea de medic este cea de farmacist. Există și o motivație a acestei alegeri: oamenii au mereu probleme de sănătate și cineva trebuie să le elibereze tratamentele prescrise de medicul curant.

Matematicienii și contabilii, în prima linie

La adăpost de șomaj sunt și matematicienii. Deși mulți îi cataloghează drept tocilari pe cei care se dedică științelor exacte, matematicienii, dar și fizicienii sau chimiștii au foarte multe oportunități de carieră. Ei se pot adapta destul de ușor unor schimbări posedând o anumită flexibilitate care le permite să treacă de la o slujbă la alta. Dacă au noroc și sunt foarte buni ca nivel de pregătire pot ajunge să lucreze într-un institut de cercetare, iar acest pas îi poate pune la adăpost pentru toată viața.

În aceeași categorie intră și contabilii. Mult timp ei au fost ironizați pe piața muncii, societatea încadrându-i în categoria funcționarilor “cu petice în coate”. Acum sunt printre profesioniștii cei mai căutați datorită complexității sistemului fiscal-financiar. Un contabil are mai multe avantaje în profesia sa: nu este obligat să lucreze după un program fix, își poate lua foarte multe contracte de colaborare, având astfel asigurate câștiguri destul de însemnate.

Programatorii au mereu un job, iar profesorii meditații

Trăim în epoca în care computerul nu poate lipsi din niciun domeniu, iar acest fapt îi transformă pe programatori în niște învingători pe piața muncii. De altfel, toate studiile realizate în ultimul timp arată că specialiștii din domeniul IT sunt printre cei mai căutați angajați, firmele având pentru ei foarte multe oferte de lucru. Nici salariile cu care sunt atrași nu sunt mici, programatorii având mereu asigurat un venit peste cel realizat de majoritatea categoriilor profesionale. Asemeni contabililor, și programatorii își pot lua mai multe slujbe și pot avea o anumită libertate în programul lor de lucru.

Mulți ar putea zâmbi datorită faptului că profesorii sunt incluși în rândul celor cu slujbe sigure. Realitatea ne arată însă că persoanele cu o astfel de meserie se descurcă foarte bine. În străinătate dascălii se bucură chiar de statutul social pe care îl merită. Până la urmă discutăm despre cei care muncesc în mod direct la formarea unor caractere, fiind implicați în educarea noilor generații.

În țara noastră nu putem spune că situația este similară, dar nici la noi profesorii nu riscă șomajul. Chiar dacă dascălii din România sunt plătiți cu salarii umilitor de mici, cei mai mulți își suplimentează veniturile cu ajutorul meditațiilor. În sistemul de învățământ din țara noastră s-a ajuns ca pentru orice materie să fie necesar un program de pregătire în particular, iar datorită meditațiilor profesorii au reușit să-și rotunjească veniturile astfel încât să se poată descurca. Mulți dintre ei au ales să acorde meditațiile “la lumină”, fiind înregistrați și plătind impozite pentru serviciul prestat. Prin urmare, atât timp cât parinții vor dori ca odraslele lor să fie pregătite, profesorii vor avea de munca.

Scriitorii apar și ei pe un loc fruntaș în rândul slujbelor sigure.Pentru România o astfel de variantă nu se prea potrivește, oamenii de litere de la noi nefiind plătiți prea bine, vânzarea de carte fiind destul de scăzută. Totuși din această categorie profesională se desprind o serie de joburi pe care un scriitor poate să le facă. Unii dintre ei preferă să aleagă învățământul, alții preferă presa sau comunicarea.

Și fără facultate poți avea o slujbă bună

Toate profesiile prezentate până acum necesită o facultate. E drept că, în cazul scriitorilor, înainte de cursuri universitare este nevoie de foarte mult talent, aceștia fiind încadrați automat în categoria intelectualilor. Există și meserii pentru care pregătirea este cu totul alta, dar care aduc persoanelor care le practică venituri bune și sigure.

Bucătarii, de exemplu, sunt printre cei care pot avea un nivel de trai ridicat și o slujbă plăcută. Oricât ar evolua tehnologia, oamenii vor avea nevoie de specialiști în arta culinară. În prepararea mâncărurilor în restaurante niciun robot nu poate înlocui mâna omului. Cei care aleg o astfel de meserie pot ajunge să facă o carieră extraordinară. Nici veniturile nu sunt de ignorat, maeștrii în arta gătitului fiind foarte bine plătiți.

Nici constructorii nu stau prea rău în clasamentul meseriilor sigure. Și nu este vorba doar despre inginerii sau proiectanții specializați în acest domeniu, ci și despre “meseriașii”care știu zidărie, să pună faianță sau să zugrăvească.

Toate aceste profesii au un numitor comun: sunt sigure și pot aduce celor care le practică un venit important. Există însă și o condiție care trebuie îndeplinită pentru a atinge acest standard, cel care practică meseria respectivă să fie bun în ceea ce face.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto:Pixabay.com

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply