Get this Widget

Enzima care “devorează” plasticul ar putea salva Planeta

0

Enzima care “devorează” plasticul ar putea salva Planeta. Un studiu dat publicității de curând arată faptul că enzima pe care cercetătorii britanici și americani au creat-o din întâmplare și care se “hrănește” cu platic ar putea reprezenta o soluție pentru cantitățile uriașe de deșeuri de acest tip care afectează mediul înconjurător.

Apele oceanelor sunt poluate anual cu peste opt milioane de tone de produse plastic, fapt ce provoacă îngrijorare în rândul lumii științifice, legate de toxicitatea acestui material derivat din petrol şi de impactul său asupra sănătăţii generaţiilor viitoare şi asupra mediului.

Chiar dacă la nivelul statelor lumii se încearcă implementarea unor politici de reciclare a acestui tip de deșeu, demersurile sunt destul de greoaie și rezultatele mult sub așteptări. Plasticul este o adevărată amenințare la adresa vieții pe Pământ, în contextul în care cele mai multe dintre aceste produse pot să reziste în natură timp de sute de ani. Astfel că oamenii de ştiinţă caută de multă vreme o metodă mai bună de eliminare a plasticului din mediul înconjurător.

În urmă cu câțiva ani o știre făcea înconjurul lumii, anunțând că experții din Japonia au descoperit o bacterie, Ideonella sakaiensis, care ar putea devora plasticul. Studii ulterioare au arătat că genul acesta de bacterie se hrănește doar cu un tip de plastic, politereftalat de etilen (PET), care intră în compoziţia unui număr foarte mare de sticle din plastic.

Munca oamenilor de știință japonezi a fost continuată de cercetătorii de la universitatea britanică din Portsmouth şi de cei de la Laboratorul naţional pentru energii regenerabile din cadrul Ministerului Energiei din Statele Unite, care  şi-au concentrat eforturile încercând să descopere mai multe elemente legate de Ideonella sakaiensis.

În cadrul studiilor, obiectivul echipei americano-britanice era acela de a înţelege funcţionarea unei enzime, denumită PETază. Într-un articol publicat Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite, se menționează că în munca derulată de echipa americano-britanică lucrurile au luat o turnură neașteptată, cercetătorii creând dintr-un accident o enzimă care este şi mai eficientă pentru dezagregarea plasticelor PET.

În paralel, un alt grup de oameni de știință de la Universitatea South Florida şi de la Universitatea Campinas din Brazilia a făcut o serie de experimente care au condus la o mutaţie, din întâmplare, a unei enzime care este mult mai eficientă decât PETaza naturală.

Rezultatele acestor cercetări conduc spre ideea că, în curând, oamenii de știință vor putea găsi o rezolvare eficientă pentru problema deșeurilor din plastic. În acest moment, experții încearcă  să îmbunătăţească performanţele enzimei devoratoare de PET-uri, în speranţa că vor putea să o folosească într-o bună zi într-un proces industrial de dezagregare a maselor plastice.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto:Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply