Get this Widget

Trucul care te ajută să renunți la fumat

0

Trucul care te ajută să renunți la fumat este dezvăluit de un grup de cercetători. Oamenii de știință au descoperit că mirosurile plăcute sunt o armă utilă pentru cei care vor să renunțe la acest obicei nesănătos.

Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au realizat un studiu la care au participat 232 de fumători, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Până la includerea în cercetare, subiecții nu au încercat să se lase de fumat şi nu au utilizat niciun înlocuitor de nicotină, precum gumă sau ţigări electronice.

În timpul experiementului, oamenii de ştiinţă au descoperit că dorinţa de a fuma s-a diminuat după ce subiecţii au mirosit arome plăcute, precum cele de ciocolată, lapte, mentă, lămâie sau vanilie.

În ciuda ratelor de recidivă dezamăgitoare, în general s-au evidenţiat câteva noi abordări pentru renunţarea la fumat, în special pentru reducerea dorinţei (de a fuma). Utilizarea mirosurilor plăcute pentru întreruperea rutinei asociate fumatului ar fi o metodă distinctă şi nouă pentru reducerea poftei (de a fuma), iar rezultatele noastre în acest sens sunt promiţătoare”, a explicat Michael Sayette, autorul studiului, cercetător la Universitatea din Pittsburgh.

Omul de știință consideră că mirosurile plăcute ar acţiona prin îndreptarea atenţiei fumătorilor de la nevoia de nicotină la amintiri asociate cu aromele respective. Spre exemplu, mirosul de mentă le-a amintit unora dintre fumători de vacanţele de Crăciun petrecute în copilărie acasă la bunici.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Journal of Abnormal Psychology.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply