Get this Widget

Cartea la Ordinea Zilei: Străina de la Hollywood, de Aurelian Silvestru

0

În prima partea a anului 2019, a văzut lumina zilei cartea ”Străina de la Hollywood”. Autorul cărții este cunoscutul director al Liceului Prometeu din Chișinău, Aurelian Silvestru, scriitor, pictor, jurnalist și psiholog.

Romanul vorbește despre dragoste, iar aceasta pendulează permanent, între bine și rău. Cartea este marcată de tumultul activităților ce se desfășoară precum viața, într-un ritm alert. Scriitorul, prin condeiul său unic, pune la îndoială, printr-o analiză profundă, sentimentul unic al iubirii.

Fascinant. Captivant. Odată ce am luat cartea în mână, cele peste trei sute de pagini au fost citite într-o suflare. Ce ne-a atras la acest roman proaspăt tipărit? Titlul, coperta autorului și inscripția de la final, cu un mesaj semnificativ pentru noi toți, un fel de luați aminte: ”Capătul lumii începe acolo, unde simți pentru prima dată dorul de casă”. Și este perfect adevărat, pentru că fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, dacă plecăm pentru scurt timp sau pentru o vreme mai îndelungată, vom simți cum rădăcinile ne cheamă …acasă.

Adolescenții de azi…

Autorul dedică romanul adolescenților din considerentul că ei se află permanent într-o luptă ”pentru un loc sub soare, dar care nu uită că soarele aparține tuturor”. Narațiunea face referire la permanentul cuplu, un el și o ea, tineri și frumoși, care se iubesc într-un prezent infinit.

Te-ai întrebat cine ești? Cu această întrebare debutează romanul în prima pagină a lui, intitulată semnificativ ”prolog”. Și tot aici, Aurelian Silvestru face un rezumat al cărții astfel: ”Ai cântărit ce duci în spate: o personalitate sau un anonim?…Ei bine, imaginează-ți că te pomenești în stradă, într-o metropolă necunoscută și nu mai ai nimic din ceea ce a stat la temelia siguranței tale: nici bani, nici casă, nici familie, nici prieteni…Cu ce rămâi, ce reprezinți? Dacă ți s-ar lua prezentul, cum ar arăta viitorul tău? Vei continua să fii cel care ai fost? Crezi că oamenii, când nimeresc în iad, rămân aceiași? Duci o viață normală. Ai un anumit statut. Te obișnuiești cu el, nu ai motive de îngrijorare și dintr-o dată vine Neprevăzutul și îți distruge Universul. Lumea ta dispare, iar în afara ei nici tu nu mai exiști. Ai vrea să o reclădești, să pui totul la loc, dar nu mai ai din ce: în jur – doar zdrențe dintr-un suflet răvășit. Cum procedezi? Ce faci? Unde te duci?

Iubirea și Dumnezeu

Răspunsul este unul singur și anume IUBIREA. Și totul pornește și ajunge în final la Dumnezeu, despre care autorul spune așa: ”Dumnezeu ne aude chiar și atunci când nu rostim nimic….Cum iubirea este cauza și răsplata tuturor bucuriilor și strădaniilor omenești, s-ar putea ca ceea ce auzi din partea Lui să fie un imn înălțător închinat iubirii”.

Fără iubire nimic nu este, nici măcar viață, deci totul de la iubire pornește și orice am face, tot la iubire ajungem, mai devreme sau mai târziu. Din acest considerent, Aurelian Silvestru își încheie cartea așa: ”Există câteva lucruri pentru care merită să te naști. Iubirea ar fi primul dintre ele…

Iubirea este hrana vieții pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu. Ea este singura avere cu care plecăm mai departe… Și tot ea este motivul pentru care s-au scris și tipărit zeci și sute de manuscrise, inclusiv romanul lui Aurelian Silvestru, o carte la Ordinea Zilei.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply