Get this Widget

Desertul săptămânii este o prăjitură fină cu lămâie

0

Pentru zilele de vară, vă propun un desert fin și destul de ușor de pregătit. Este vorba despre o prăjitură fină cu lămâie pe care o putem servi alături de o limonadă delicioasă.

Ingrediente pentru foi:

 • 10 ouă
 • 300 gr. de făină 000
 • 300 gr. de zahăr(pudră)
 • 40 ml. de ulei
 • o esență de lămâie

Mod de preparare:

Separăm albușurile de gălbenușuri, iar albușurile se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr. Ne oprim atunci când obținem o spumă densă și lucioasă. Gălbenușurile se mixează cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr, iar când amestecul a devenit o cremă groasă, vom adăuga treptat esența.

Ulterior vom pune și uleiul, pe care îl adăugăm treptat și făina.

Mare atenție! După ce am mixat bine gălbenușurile cu ingredientele menționate mai sus, adăugăm albușurile. Trebuie să avem grijă să respectăm acești pași și niciodată să nu adăugăm crema de gălbenușuri în albușuri. Când adăugăm albușurile, amestecăm ușor, amestecând cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.

Din compoziția rezultată vom putea obține trei foi coapte în tava normală a aragajului. Numărul foilor depinde de cât de subțiri le faceți.

Înainte de a pune compoziția în tavă, o vom acoperi cu hârtie specială pentru ca aluatul să nu se prindă sau să se ardă ( este indicat să punem mai multe foi de hârtie, cam 3-4). Peste hârtie, vom întinde compoziția, pe care o nivelăm cu un cuțit cu lama lată sau cu o spatulă specială.

Foile se coc la foc potrivit (170-180 grade) în jur de 10 minute. Mare atenție! Foile se rumenesc foarte repede. Foile sunt gata atunci când sunt rumenite pe margine.

Ingrediente pentru crema de lămâie

 • 500 ml. de lapte
 • cinci linguri de făină
 • șapte linguri de zahăr
 • zeama și coaja de la o lămâie
 • o esență de vanilie sau lămâie
 • 200 gr.de unt.

Mod de preparare cremă:

Se amestecă făina cu 10 linguri de lapte rece și se adaugă zahărul. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu coaja de lămâie. Când laptele dă în fiert se adaugă toată compoziția de lapte rece cu făina, amestecând continuu până ce începe din nou să fiarbă. Se lasă să fiarbă până când compoziția se dezlipește ușor de vas, după care se lasă la răcit, amestecând din când în când.

Atunci când se răcorește, punem untul (la temperatura camerei) puțin câte puțin, amestecând energic . La urmă se adaugă și zeama de lămâie, esența de vanilie sau de lămâie, după preferință.

Cum “construim” prăjitura cu lămâie

Pe o tavă din carton punem prima foaie, o ungem cu crema de lămâie , punem cea de-a doua foaie și o îmbrăcăm cu cremă de lămâie.  La final, adăugăm și cea de-a treia foaie. Îmbrăcăm prăjitura în folie alimentară și o lăsăm peste noapte la frigider.

Dimineață, vom decora preparatul după preferință.

Poftă bună!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply