Get this Widget

Diabetul de tip 2 poate intra în remisiune

0

Diabetul de tip 2 este una dintre bolile secolului 21. Afecțiunea întâlnită la un număr din ce în ce mai mare de persoane apare din cauza stilului de viață nesănătoas, a stresului și a ritmului amețitor în care trăim.

Diabetul de tip 2 este considerat de foarte mulți medici ca fiind o afecţiune inevitabil progresivă, care odată instalată eloluează constant.

Diabetul de tip 2 poate fi inversat

Un studiu recent realizat de oamenii de știință din Marea Britanie vine să contrazică această ipoteză. Cercetătorii au reușit să demonstreze că diabetul de tip 2 poate fi inversat timp de cel puţin doi ani cu ajutorul unui program de gestionare a greutăţii corporale.

Rezultatele studiului clinic au arătat că peste o treime (36%) dintre persoanele diagnosticate cu această afecţiune, care au urmat timp de cinci luni un regim strict cu ajutorul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) se aflau încă în faza de remisiune 24 de luni mai târziu.

Oamenii de știință au ajuns astfel la concluzia că a venit timpul ” să tragem cortina peste epoca în care diabetul de tip 2 era considerat o afecţiune inevitabil progresivă”.

O scădere în greutate semnificativă ajută foarte mult

Specialiștii au punctat că o scădere în greutate semnificativă este îndeaproape asociată cu remisiunea continuă a bolii.

Studiul clinic finanţat de organizaţia caritabilă Diabetes UK a analizat 300 de persoane  din Scoţia şi Tyneside, diagnosticate cu diabet de tip 2. Subiecții au fost împărțiți în două grupuri egale. Persoanele din primul grup au beneficiat de tratament standard, la recomandarea medicilor de familie, în timp ce ceilalţi subiecţi au fost incluşi într-un program de gestionare a greutăţii corporale.

Programul a constat în respectarea unei diete restrictive bazată pe consumul a 800 de calorii pe zi timp de cinci luni, cu ajutorul unei asistente sau a unui dietetician.

Astfel s-a constatat că în cazul a 46% dintre participanţi diabetul de tip 2 a fost inversat după un an. Mai mult, datele recente ale programului Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) arată că aproape două treimi (64%) dintre persoanele care au pierdut peste 10 kilograme în timpul regimului au continuat să fie în remisiune după doi ani.

Cei aflaţi în remisiune în primul an, care nu au mai prezentat simptome de diabet de tip 2 în cel de-al doilea an, au pierdut din greutate, în medie, 15,5 kilograme.

Persoanele în cazul cărora remisiunea nu a continuat au pierdut din greutate, în medie, de 12 kilograme.

Scăderea în greutate trebuie menținută

Aceste rezultate reprezintă un progres semnificativ şi trag în sfârşit cortina peste epoca în care diabetul de tip 2 era considerat o afecţiune inevitabil progresivă. Acum înţelegem natura biologică a aceste boli reversibile. Însă, toţi cei aflaţi în remisiune trebuie să ştie că dovezile până la această dată ne spun că diabetul de tip 2 poate reveni în cazul în care se îngraşă la loc”, a atras atenţia profesor Roy Taylor de la Universitatea Newcastle.

Experții precizează că pierderea din greutate poate duce la scăderea nivelurilor de grăsime din pancreas, contribuind la refacere şi stimulând producţia de insulină.

Remisiunea diabetului de tip 2 poate schimba viaţa. DiRECT oferă o posibilă soluţie, iar noi ne angajăm să colaborăm cu cercetătorii şi NHS pentru a ne asigura că aceste descoperiri interesante ajung cât mai curând posibil la persoanele cu diabet de tip 2“, a afirmat doctor Elizabeth Robertson, director de cercetare la Diabetes UK.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply