Get this Widget

A fost ucisă celebra Jane Austen? Arsenicul aproape că a orbit-o pe romanciera britanică

0

Viața romancierei Jane Austen îi fascinează pe iubitorii de literatură, aceștia încercând să afle cât mai multe amănunte despre scriitoarea lor favorită.

O analiză efectuată asupra ochelarilor pe care îi utiliza Jane Austen a scos la iveală faptul că autoarea britanică și-ar fi pierdut aproape în întregime văzul spre sfârșitul vieții, vederea sa fiind cel mai probabil afectată de otrăvirea cu arsenic. Mai mult, experții sunt de părere că o astfel de otrăvire ar fi contribuit la moartea prematură a scriitoarei, la vârsta de 41 de ani.

Testele efectuate asupra a trei perechi de ochelari ale autoarei, expuse la Biblioteca Britanică (British Library), au demonstrat că vederea acesteia s-a deteriorat considerabil, ajungând să fie extrem de slabă. La acea vreme, metalele grele precum arsenicul erau utilizate în medicamentele pe care scriitoarea unor opere celebre precum ”Mândrie și prejudecată”, ”Rațiune și simțire” și ”Emma” le-ar fi putut lua contra reumatismului de care suferea. Romanciera, care a trăit în Steventon, Hampshire, a decedat la 18 iulie 1817, iar cauza morții sale a constituit subiectul a numeroase speculații.

Cele trei perechi de ochelari pe care Jane Austen le ținea în biroul la care scria au fost examinate cu ajutorul unui microscop portabil adus la biblioteca în vederea determinării dioptriilor lentilelor care, în pofida vechimii, s-au păstrat în condiții optime. Testele au demonstrat că dioptriile au crescut de la +1,75 la fiecare ochi, la prima pereche, la +4,75 și +5,0 la ultima pereche, ceea ce înseamna că scriitoarea abia reușea să citească și să scrie în ultima parte a vieții.

Curătoarea de la British Library, Sandra Tuppen, ia în calcul posibila otrăvire a autoarei cu arsenic. ”Există posibilitatea ca ea să fi fost otrăvită în mod accidental cu un metal greu precum arsenicul. Acum cunoaștem faptul că otrăvirea cu arsenic poate cauza cataractă. Arsenicul era deseori utilizat în medicamentele folosite pentru alte afecțiuni, posibil pentru reumatism, de care știm ca Jane Austen suferea ”, a declarat Sandra Tuppen.

Nu se cunoaște dacă ochelarii, realizați din carapace de broască țestoasă și sticlă, au fost prescriși pentru Austen sau dacă aceasta i-a achiziționat din proprie inițiativă. În prezent, Biblioteca Britanică îi invită pe specialiștii în optometrie să își exprime opiniile cu privire la noua teorie.

Nu este pentru prima dată când se discută despre ipoteza otrăvirii în cazul morții scriitoarei britanice. În anul 2011, autoarea de romane polițiste Lindsay Ashford a declarat că Jane Austen ar fi fost otrăvită. Aceasta și-a formulat teoria după ce s-a mutat în satul lui Austen, Chawton, pentru a scrie un nou roman, iar odată ajunsă acolo a început sa studieze volume cu scrisori ale scriitoarei în care a dat peste o fraza care i-a trezit interesul, după cum a notat cotidianul The Guardian la acea vreme: ‘‘Mă simt mult mai bine acum și îmi recapăt câte puțin aspectul, care a fost destul de rău, negru și alb și toate culorile nelalocul lor”.

Deoarece Ashford nu era străină de metodele de otrăvire, în legătură cu care se documentase pentru romanele sale, ea a făcut imediat asocieri cu posibile urmări ale unei otrăviri cu arsenic. Ashford a intrat apoi în legătura cu președintele Societății Jane Austen din America de Nord, care a informat-o că o șuviță din părul scriitoarei, expusă la un muzeu din apropiere, fusese testată pozitiv pentru arsenic de cuplul de americani care o cumpărase la o licitație în 1948. ”După toate cercetările mele, cred că e foarte posibil ca ei să îi fi fost administrat un medicament ce conținea arsenic. Dacă analizezi lista simptomelor și le compari cu cele cauzate de arsenic, există o corelație uimitoare. Sunt destul de surprinsă că nimeni nu s-a gândit la asta înainte, însă nu cred că oamenii realizează cât de des era utilizat arsenicul în medicamente ”, a declarat Ashford pentru The Guardian.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Sandra Tuppen Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply