Get this Widget

Medicii Spitalului Clinic „Sfânta Maria”din București au efectuat al doilea transplant pulmonar

2

Medicii Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din București au efectuat, în noaptea de luni spre marți, al doilea transplant pulmonar bilateral. Pacientul are 47 de ani și a fost diagnosticat cu boala bronsectatică.

În acest moment, pacientul se află în secția de terapie intensivă și are o evoluție postoperatorie favorabilă. “Considerăm important de știut că pacienții eligibili pentru transplantul pulmonar se vor adresa prin medicii pneumologi din țară, pentru a putea fi evaluați și ulterior trecuți pe lista de așteptare a Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București”, a punctat managerul spitalului, Dr. Narcis Copcă

Reamintim că în noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat primul transplant pulmonar la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București.

Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență București, la ora 01:30, în data de 18 aprilie 2018. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obținut în data de 17 aprilie 2018, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30.

Pacientul care a suferit primul transplant pulmonar se simte bine

Transplantul s-a efectuat în cadrul unei intervenții maraton care a durat câteva ore, cu o pauză de o oră și jumătate între cei doi plămâni. Echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie și echipa de asistente specializate pe bloc operator din același spital.

Pacientul care a fost supus intervenției se afla de un an pe lista de așteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”. La o săptămână de la intervenție, pacientul prezenta, după informațiile furnizate de Spitalul Clinic „Sfânta Maria” o evoluție favorabilă.

Bărbatul a respirat fără ajutorul aparatelor la șase ore de la intervenție, iar cele patru drenuri toracice au fost extrase pe rând de echipa medicală, în timpul acestei săptămâni.Conform procedurilor, pacientul se află în continuare pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, într-o rezervă, unde face exerciții pentru mobilitate. De asemenea, în acest moment, bărbatul face și exerciții pentru a-și îmbunătăți capacitatea respiratorie. El este monitorizat permanent de echipa medicală a Spitalului Clinic „Sfânta Maria””,a explicat, pe 25 aprilie,  Dr. Narcis Copcă .

Autor: Ștefania Enache
Foto: Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București

 

Facebook Comments

Share.