Get this Widget

Muzeul din Deva va finanta proiectul primului parc arheologic cu locuinte similare neoliticului

0

Primul parc arheologic din Romania, in care vor putea fi vazute locuinte similare celor din perioada neolitica, specifice culturii Turdas, va putea fi vizitat peste doi ani de zile, lucrarile urmand sa fie finantate din fonduri alocate Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva de catre Consiliul Judetean Hunedoara.

Coordonatorul stiintific al proiectului este profesorul universitar Sabin Luca, de la Muzeul Brukental din Sibiu, acesta stabilind luni, in comuna hunedoreana Turdas, impreuna cu autoritatile locale, viitorul amplasament al parcului arheologic. Acesta se va intinde pe o suprafata de circa cinci hectare, situata in vecinatatea DN 7 Deva-Orastie, intr-o zona ce a fost cercetata sistematic timp de mai multi ani.

“In antichitatea straveche, situl de la Turdas cuprindea aproape 100 de hectare, fiind cea mai mare incinta fortificata din zona. Pe baza cercetarilor de aici am ajuns la concluzii stiintifice in ceea ce priveste forma locuintelor, a gospodariilor, a locurilor de adapostire a animalelor sau atelierele de slefuit piatra”, a declarat prof.univ. Sabin Luca, recunoscut pentru faptul ca a organizat, zeci de ani, cercetari sistematice ale sitului Turdas, informeaza Agerpres.

Viitorul parc arheologic va fi un model viu a ceea ce se intampla in zona Turdas in urma cu peste 6.200 de ani, in locuintele ce vor popula arealul stabilit turistii urmand sa vada obiecte sau replici ale acestora, descoperite in situl arheologic. La randul sau, directorul MCDR Deva, Liliana Tolas, a mentionat ca proiectul este unul fezabil, ce isi propune sa atraga spre siturile istorice din judetul Hunedoara pe turistii care circula pe autostrada Nadlag-Deva-Sibiu.

“Ne propunem ca acest parc arheologic sa fie vizitabil in maxim doi ani de zile. Costurile de realizare sunt in sarcina MCDR Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara. Dupa ce vom primi toate avizele necesare de la Ministerul Culturii vom incerca sa atragem si finantari europene nerambursabile”, a explicat Tolas.

Proiectul se bucura de sprijinul autoritatilor locale din comuna Turdas, primarul localitatii, Remi Bocseri, afirmand ca parcul se va constitui intr-o oportunitate de dezvoltare a comunitatii. “Este un proiect dedicat celor care ne viziteaza tara si va aduce foarte multe beneficii pentru comunitatea noastra”, a spus Bocseri.

Primele cercetari arheologice in zona Turdas au fost facute in anul 1875, rezultatele fiind prezentate la diverse congrese internationale. Colectia arheologica de la Turdas poate fi vazuta in muzeele din Deva, Alba-Iulia sau Cluj-Napoca sub denumirea de “Cultura Turdas”, aceasta incluzand unelte si vase din ceramica, os, cremene si piatra din epoca neolitica. “Cultura Turdas” este una dintre cele mai cunoscute culturi ale neoliticului dezvoltat (aproximativ 5.500 – 4.000 a.Ch.).

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply