Get this Widget

“Profesorul este fabricant de oameni”

0

“Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul se aseamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi, îl spală și face mobilă de lux,” spunea Petre Țuțea despre una dintre cele mai nobile dintre profesii.

Dascălii sunt cei care ne creionează, alături de familie, viitorul parcurs în viață, ajutându-ne să ne formăm ca oameni.  Din acest motiv ar trebui să le purtăm recunoștință și respect, iar societatea ar trebui să le redea locul pe care îl ocupau în alte vremuri.

În fiecare an la 5 octombrie, este sărbătorită Ziua mondială a educației, zi care marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

Pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte şi pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

Totodată, pentru a recompensa performanţele profesorilor, a fost instituit, în anul 2008, Premiul Hamdan. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, împărţită între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

După Revoluția din 1989, statutul profesorului român s-a modificat profund, dascălii fiind marginalizați de societatea care cândva le purta un mare respect.  Nu sunt puține episoadele în care ne sunt prezentați profesori care trec prin adevărate umilințe la locul de muncă, fiind agresați de părinți sau elevi. Fie că sunt nemulțumiți de notele primite de copiii lor, fie că sunt revoltați de comportamentul cadrelor didactice, mulți părinți au ajuns “să-și facă singuri dreptarte” și să utilizeze pumnul în “dialogul” cu cel care le educă odrasla.

Și anumiți elevi manifestă comportament agresiv față de profesorii lor, în ultima perioadă existând destul de multe exemple în acest sens.

E drept că există și multe episoade în care agresorii sunt profesori, dar o vorbă spune că nu există pădure fără uscături.

Ce ar trebui făcut însă pentru ca meseria de profesor să-și recapete frumusețea pe care o avea cândva? Sindicatele au propus ca dascălii să primească statut de autoritate publică. Este cât se poate de clar că un astfel de demers ar ajuta destul de mult, dar la modul în care se votează legile în Parlamentul României vom avea destul de așteptat până când un astfel de demers ar ajunge la final. Și tare mare este teama că dacă nu se vor lua măsuri urgente profesia de dascăl se va pierde, iar școlile își vor desfășura activitatea doar cu ajutorul unor suplinitori care aleg să predea doar pentru că într-un alt domeniu nu și-au găsit un loc de muncă.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Citește și: Profesorii vor statut de autoritate publică
                 Profesorii, medicii, piloții și pompierii au cele mai stresante meserii

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply