Get this Widget

Un pacient cu fractură de coloană a fost operat cu ajutorul robotului Mazor X

0

Un pacient cu fractură de coloană a fost operat cu ajutorul robotului Mazor X. Intervenția reprezintă o premieră națională și a fost realizată la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași. Noutatea acestei operații o reprezintă utilizarea robotului Mazor X de generația a treia, care este un instrument de ghidare a șuruburilor introduse pe vertebrele coloanei.

Sunt unități spitalicești din România care dispun de cea mai nouă tehnică necesară în domeniul medical. Este și cazul Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași , dotat cu unul dintre cei mai performanți roboți din lume folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie.

Premieră națională

O echipă formată din doctorii Cezar Popescu și Bogdan Costachescu de la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. N. Oblu”, asistați de doi bioingineri, patru asistenți medicali, alături de trei ingineri din SUA și Israel au operat cu ajutorul acestui robot medical un bărbat de aproximativ 40 de ani,  care avea o fractură de coloană la nivelul vertebrei L2, după ce a căzut de la 7 metri înălţime. Intervenția a durat peste două ore

Echipa condusă de prof. Cezar Popescu a utilizat robotul Mazor X pentru o fixare minim invazivă a vertebrei afectate. Operația se face inițial virtual, pe baza soft-urilor pe care le are robotul, se fixează traiectoria, nivelul, unghiul șurubului, apoi robotul preia datele și ghidează chirurgul în locul unde este setat să facă incizia.

Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, a precizat că unitatea pe care o conduceeste singura din ţară, şi a doua din Europa, care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie.

Montajul este lung şi presupune implantarea a opt şuruburi ce sunt fixate cu o tijă, toate fiind fabricate din titan. Durata de implantare a unui şurub este în medie de 1,5 minute, iar pentru aceasta se face o mică incizie pe sub piele. Pacientul îşi mişcă picioarele. Post operator, el va pleca în câteva zile acasă. Intervenţia efectuată cu ajutorul acestui robot are o acurateţe de 100%“, a explicat dr. Lucian Eva, făcând referire la intervenția din sala de operaţie realizată de echipa condusă de prof. Cezar Popescu.

Robotul Mazor X a fost achiziționat acum două luni

Robotul Mazor X a fost achiziționat de unitatea sanitară din Iași acum două luni, interval în care personalul medical şi cel tehnic a urmat cursuri de instruire cu specialişti din SUA şi Israel. Marți, specialiștii au făcut prima intervenție cu ajutorul acestui robot medical.

Pentru neurochirurgia din Iaşi şi din ţară este un moment istoric pentru că viitorul în medicină în următorii 10 ani cu siguranţă va fi robotica. Noi am reuşit cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale să implementăm un sistem robotic. El a fost achiziţionat contra sumei de 1,2 milioane de euro, o sumă nu mică, dar nici mare în comparaţie cu beneficiile pe care le aduce. Cel mai important este entuziasmul echipei medicale. Suntem nişte nebuni frumoşi la Iaşi care ne-am dorit întotdeauna să implementăm lucrurile inovative care au ca principal scop creşterea actului medical. Cel mai important pentru sistemul de sănătate este conceptul de valoare de bază în îngrijirile de sănătate care are pacientul ca partener al echipei medicale. Asta vrem să facem la Iaşi. Vrem ca pacienţii să simtă că sunt trataţi la nivel european“, a punctat dr Lucian Eva.

Doar 142 de roboți Mazor X sunt în întreaga lume

Robotul Mazor X este un sistem care va da o siguranţă aproape de sută la sută chirurgului, având 6 grade de libertate a mişcărilor. El este unic nu doar în ţară, ci şi în lume ca versiune. În lume sunt 142 de roboţi, versiuni mai vechi. Mazor X poate fi utilizat atât în patologia traumatică, tumorală, degenerativă, cât şi în diformităţi ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply