Get this Widget

Râul de stele care străbate Calea Lactee

0

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că un râu de stele străbate Calea Lactee. Studierea lui îi poate ajuta pe cercetători să determine, cu un grad mai ridicat de precizie, masa întregii galaxii.

Râul de stele a apărut, în galaxia noastră, cu un miliard de ani în urmă. Acest roi stelar a parcurs până acum patru cicluri complete la marginea Căii Lactee. Din cauza gravitației galaxiei, roiul a fost alungit continuu și s-a transformat într-un lung flux stelar.

Roiul stelar este aproape de Pământ

Astronomii care au studiat fenomenul susțin că stelele din acest flux trec aproape de Pământ, la aproximativ 330 de ani lumină. Distanța este relativ mică având în vedere că  diametrul Căii Lactee este de aproximativ 100.000 de ani lumină.

Într-un material publicat de Live Science, se menționează faptul că cercetătorii au observat aceste stele de mai multă vreme, dar, până în prezent, nu şi-au dat seama că ele fac parte din acelaşi roi.

Calculele astronomilor arată că râul stelar are lungimea de 1.300 de ani lumină şi lăţimea de 160 de ani lumină și străbate vastul şi densul câmp stelar al galaxiei noastre.

Cartografierea 3D, realizată de observatorul spaţial Gaia ce aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), le-a permis oamenilor de știință să descopere stelele se deplasează împreună, cu aproximativ aceeaşi viteză şi în aceeaşi direcţie.

Identificarea unor astfel de fluxuri stelare în cadrul galaxiei este ca şi cum ai căuta proverbialul ac în carul cu fân. Astronomii studiază aceste stele şi au privit şi dincolo de ele de mult timp, pentru că ele acoperă aproape în întregime cerul nopţii, dar abia acum şi-au dat seama că este vorba de un flux format din stelele care fac parte din acelaşi roi originar şi că este uriaş şi, mai ales, că este foarte aproape de Soare. O astfel de descoperire aproape de casă este foarte utilă pentru că reprezintă o oportunitate. Aceste stele nu sunt lipsite de strălucire şi nici neclare pentru a putea fi studiate în detaliu “, a explicat Joao Alves, astronom la Universitatea din Viena.

Autor: Isabela Nicolescu
Sursa:  Live Science
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply