Get this Widget

A ajuns la spital cu plămânul ieșit din torace. Medicii de la SUUB i-au salvat viața

0

Medicii români au făcut o nouă minune, reușind să salveze viața unui bărbat care a ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), la Unitatea de Primiri Urgență,  cu plămânul ieșit din torace.

Starea pacientului era una extrem de gravă, iar medicii s-au luptat cu toate forțele pentru a-l salva. Mulți vor spune că este obligația lor, prin natura profesiei. Și da, este adevărat. Doar că se impune ca atunci când realizează astfel de intervenții de excepție să fie aduși în prim-plan. Medicina din România nu înseamnă doar spitale mizerabile, cadre medicale neglijente. Medicina din România face performanță în condiții grele datorită specialiștilor care lucrează în sistem.

Bărbatul de 58 de ani a căzut de la înălțime, iar în urma impactului a suferit un traumatism toracic sever, coastele s-au rupt în șase locuri și au perforat plămânul, o parte din plămân ajungănd să iasă din torace prin orificiul creat. Practic, ajunsese sub piele, devenind nefuncțional. Astfel de cazuri sunt extrem de rare. După ce plămânul a fost reintrodus în torace, au fost cusute zonele perforate din acesta și s-a refăcut planul muscular”, a declarat Dr. Andrei Dobrea, medic specialist Chirurgie Toracică, cel care a coordonat intervenția chirurgicală.

Din echipa medicului Dobrea au mai făcut parte Dr. Anca Voinea – medic rezident Chirurgie Toracică și Dr. Dana Cosma – medic ATI.

Reprezentanții SUUB menționează că traumatismele toracelui sunt frecvente (provocate fie prin accidente rutiere, accidente de muncă, agresiuni sau accidente casnice). Aproximativ 20% din decesele prin traumă sunt cauzate de leziunile toracice, indiferent de mecanismul de producere.

Traumatismele cu fracturi costale adesea afectează plămânul, care se colabează la hil (rămâne în torace nefuncțional). Tratamentul este chirurgical cu repararea defectului costal și reexpansionarea plămânului.

Uzual, coastele se fixează prin implanturi metalice, dar noi am decis stabilizarea acestora cu fire resorbabile folosind drept puncte de sprijin coastele sănătoase din jur, alcătuind un fel de țesătură flexibilă. Astfel durerea și senzația de disconfort respirator postoperator au scăzut simțitor, permițând o refacere mai rapidă. Prin absența unui implant de durată s-a scăzut riscul infecțiilor si s-a desființat nevoia unei reintervenții după vindecare pentru scoaterea plăcilor metalice. Evident, după o anumită perioadă, coastele se vor suda natural, iar firele se vor resorbi complet, fără a rămâne altceva decât țesuturile proprii. Pacientul a fost externat după o săptămână de la traumatism. La controlul postoperator, acesta este într-o stare foarte bună, reluând aproape complet efortul fizic uzual. Durerile sunt minime, fără a avea nevoie de tratament în acest sens”, a mai spus Dr. Andrei Dobrea.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: SUUB 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply